Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά στις 5 Ιουλίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα πραγματοποιηθούν 35 πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκινά στις 5 Ιουλίου και υποδέχεται συνολικά 35 εκδηλώσεις το φετινό καλοκαίρι.

Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Πιερίας και ευρύτερα της Μακεδονίας και Θεσσαλίας με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή προοπτική.

Με απαρχή τις γιορτές των Μουσών το 1972, το Φεστιβάλ Ολύμπου μεταμορφώθηκε μέσα από την πορεία του στο χρόνο σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό με ποικίλες πολιτιστικές προτάσεις που περιλαμβάνουν θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο και εικαστικά.

«Στην πολύχρονη παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας, καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως η Σεζάρια Εβόρα, η Λουθ Κασάλ, η Νάνα Μούσχουρη, μεγάλοι πρωταγωνιστές του θεάτρου και σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν τιμήσει το Φεστιβάλ Ολύμπου και το έχουν αναδείξει σε κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρη την περιφέρεια», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του φεστιβάλ Γρηγόριος Παπαχρήστος. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι εκτός από την ποιότητα των εκδηλώσεων, στόχος του φεστιβάλ είναι να αναπτύξει πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες χώρες μέσω συνεργασιών και να προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό.

Το φεστιβάλ Ολύμπου θα διαρκέσει από τις 5 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου και θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας χώρους, όπως το Αρχαίο Θέατρο Δίου, το Κάστρο Πλαταμώνα, ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Κονταριώτισσας, η Αρχαία Πύδνα κ.α..

Από το 2010, το φεστιβάλ έχει καθιερώσει το θεσμό της τιμώμενης χώρας και συνεργάστηκε με τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα και μουσεία των χωρών αυτών (Μουσείο Λούβρου, Ίδρυμα Σαλβαντόρ Νταλί, Ινστιτούτο Θερβάντες και Πολιτιστικό Κέντρο Ρωσίας). Φέτος, τιμώμενες χώρες είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία και συμμετέχουν στο φεστιβάλ με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, στην έναρξη του φεστιβάλ (5/7) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μείνε!» Η Αρκαδία ως θέμα στη χαρακτική μεταξύ 1490 και 1830» που βασίζεται στη Συλλογή Χαρακτικών του Πανεπιστημίου του Τρίερ. Ακόμη, θα εγκαινιαστεί ένα πρότζεκτ για τον πρωτοπόρο του Μοντερνισμού Γκούσταβ Κλιμτ , με αφορμή την 150η επέτειο από τη γέννηση του καθώς και έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο του Ελβετού Φρεντ Μπουασονάς με θέμα τον Όλυμπο, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του αρχείου.

Γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάριος Φραγκούλης, Ελλη Παπασπαλά, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης θα δώσουν το «παρών» στο φετινό φεστιβάλ Ολύμπου, με συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Από το πρόγραμμα δεν θα λείψει και η κλασική μουσική. Στην εκδήλωση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Ρεμούνδος, με τίτλο «Μουσικές Διαδρομές της Αυστρίας» θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Μπρούκνερ, Μάλερ, Στράους και Λέχαρ (17/8).

Σε ό,τι αφορά στο θέατρο, θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο θέατρο Δίου μεταξύ άλλων: ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μιχαήλ, Μαρμαρινό και Αιμίλιο Χειλάκη, οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τους Στέλιο Μάινα και Φιλαρέτη Κομνηνού και οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Δημήτρη Πιατά.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και παραστάσεις για παιδιά, όπως η παραγωγή του θεάτρου του Νέου Κόσμου, με τίτλο «Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (14/7), η «Χάιντι- το κορίτσι των βουνών» της Γιοχάνα Σπίρι σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη (18-19/7) και «Το μαγικό κλειδί» , βασισμένο στο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά της βασιλοπούλας», σε κείμενο- σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (10/8). Από πέρυσι το φεστιβάλ έχει καθιερώσει τιμητική βραδιά για τους ανθρώπους του θεάτρου. Φέτος, θα τιμήσει τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στις 22 Αυγούστου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ με ένα κλικ εδώ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.