Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Νέοι καλλιεργητές στους δημοτικούς λαχανόκηπους του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το δικό τους φυτώριο απέκτησαν και οι νέοι του ΚΔΑΠμεΑ Συκεών.

Νέοι επίδοξοι αγρότες προστέθηκαν στους παλιούς καλλιεργητές των τριών Δημοτικών Λαχανόκηπων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μετά τις κληρώσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα προκειμένου να αναλάβει ο καθένας τους το κηπάριο που του αναλογεί.

Πρόκειται για 23 άτομα, κυρίως άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι εντάσσονται πλέον στους ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών Κατά της Φτώχιας του δήμου και του Κέντρου «Εργάνη», και από χθες αποτελούν τους νέους παραγωγούς των τριών δημοτικών λαχανόκηπων στην οδό Βίτσι στις Συκιές, στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου πριν την έξοδο προς τον περιφερειακό δρόμο και την οδό Ειρήνης 19 στα Πεύκα.

Στη διάρκεια τριών διαφορετικών κληρώσεων, που έγιναν ξεχωριστά σε κάθε λαχανόκηπο, δόθηκαν οι εκτάσεις των 50 τ.μ. στον κάθε νέο δικαιούχο. Συνολικά οι λαχανόκηποι διαθέτουν 100 κηπάρια (31- Βίτσι, 34-Ανδρ.Παπανδρέου, 35-Πεύκα), από τα οποία τα 77 εξακολουθούν να τα καλλιεργούν οι περσινοί δικαιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν εκ νέου αίτηση και εγκρίθηκε.

Λαχανόκηπος και για το ΚΔΑΠμεΑ Συκεών

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα κηπάρια στο λαχανόκηπο της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων κληρώθηκε και για τους ωφελούμενους του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Συκεών, όπου 95 νέοι φιλοξενούνται, λαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση και απασχολούνται δημιουργικά και δωρεάν, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι νέοι του ΚΔΑΠμεΑ θα μετακινούνται καθημερινά με τα ειδικά δημοτικά οχήματα ή με την αστική συγκοινωνία, και τη συνοδεία των εκπαιδευτών τους. Με τη βοήθεια γεωπόνων θα φυτέψουν και θα καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, τα οποία μάλιστα θα τροφοδοτούν τα δύο Διαμερίσματα Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης που λειτουργεί ο δήμος, και στα οποία οκτώ άτομα έχουν δυνατότητα διανυκτέρευσης πέντε βράδια την εβδομάδα.

Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των δημοτικών λαχανόκηπων προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που αποδεικνύουν ότι η δομή έχει πετύχει απόλυτα στην αποστολή της. «Δεκάδες συμπολίτες μας που έτυχε να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση την παρούσα περίοδο, ασχολούνται με τη φύση και τους καρπούς της γης, γεμίζοντας το καθημερινό τους τραπέζι με ό,τι πιο αγνό και υγιεινό, και μάλιστα τελείως ανέξοδα, ενισχύοντας κάπως και την ψυχολογική τους κατάσταση», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας επιπλέον ότι κι άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως τα άτομα με αναπηρία, βρίσκουν μέσω των λαχανόκηπων άλλη μια δημιουργική διέξοδο και ευκαιρία ερασιτεχνικής ενασχόλησης και κοινωνικοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι δημότες και κάτοικοι κυρίως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς και ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία, άνεργοι μονογονείς, άνεργοι-μέλη οικογενειών πολυτέκνων, άνεργοι-μέλη οικογενειών που υποστηρίζουν αναπήρους ή χρόνια ασθενείς, άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα.




Οι δικαιούχοι μπορούν να καλλιεργήσουν όποια λαχανικά θέλουν χωρίς καμία επιβάρυνση, αφού ο δήμος προμηθεύει τους σπόρους, το χώμα και το νερό για το πότισμα. Η μόνη τους υποχρέωση είναι να ακολουθούν αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους και να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Εστιατόριο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Οι δημοτικοί λαχανόκηποι θα εξακολουθήσουν να έχουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας ανάλογα με τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, ενώ τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές τους θα παρέχουν οι γεωπόνοι του δήμου, που βρίσκονται καθημερινά στους χώρους.

Η δημοτική αρχή, τέλος, επαναλαμβάνει τις δημόσιες ευχαριστίες της προς τους εκατοντάδες χορηγούς, εταιρίες και απλούς πολίτες που στηρίζουν τις Κοινωνικές Δομές κατά της Φτώχιας, μεταξύ αυτών και τους δημοτικούς λαχανόκηπους.

Πληροφορίες:
Γραφείο Δημοτικών Λαχανόκηπων (Ειρήνης 19, Πεύκα, 2313 502235)
Κέντρο Εργάνη (Καραβαγγέλη 1, Συκιές, 2310 621166, ergani@ergani.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.