Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι €50.000

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο αγροτικής πολιτικής της ΑΗΚ.

Λευκωσία: Κατατέθηκε χθες στη Βουλή για έγκριση, με την επανέναρξη των εργασιών του Σώματος, το νέο σχέδιο αγροτικής πολιτικής της ΑΗΚ για το 2014, το οποίο είναι στοχευμένο και σκοπό έχει την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για γεωργοκτηνοτροφικούς σκοπούς μόνο.

Στο νέο σχέδιο συμπεριλήφθηκαν αρκετές διευκρινίσεις που προέκυψαν μετά από επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας που αφορούν τόσο στη διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου όσο και τον τρόπο διασφάλισης της συμβατικής υποχρέωσης των γεωργών να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις και τα τεμάχια που ηλεκτροδοτούνται με αγροτικό ρεύμα, τουλάχιστον, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επιπρόσθετα, συμπεριλήφθηκε ειδική πρόνοια για την άμεση ενημέρωση της ΑΗΚ στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται παρατυπίες από την ηλεκτροδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Στο νέο σχέδιο περιλήφθηκε και πρόνοια με βάση την οποία καθίστανται δικαιούχοι και άτομα με μερική αναπηρία ενώ εξαιρέθηκε η κατηγορία των ημιεπαγγελματικών γεωργών, που υπήρχε στο παλαιό Σχέδιο και οι οποίοι δήλωναν τα εξωγεωργικά τους εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι το µέγιστο ποσό επιδότησης της ΑΗΚ δεν θα υπερβαίνει τις €50.000 ανά δικαιούχο. Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η ΑΗΚ, από τον προϋπολογισμό της οποίας θα καλυφθούν οι απαιτούμενες δαπάνες λειτουργίας του Σχεδίου. Αρμόδια Αρχή για την έκδοση βεβαιώσεων στους δικαιούχους συμμετοχής στο σχέδιο είναι το Τμήμα Γεωργίας στο επίπεδο των επαρχιακών γεωργικών λειτουργών πρωτοβάθμια και στο επίπεδο της Επιτροπής Ενστάσεων στις περιπτώσεις δευτεροβάθμιας εξέτασης ενστάσεων. Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή με την έγκρισή του από τη Βουλή.

Οι δικαιούχοι αγροτικού ρεύματος

Σύμφωνα με το σχέδιο, δικαιούχοι αγροτικού ρεύματος είναι φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (µικροµεσαίες επιχειρήσεις) που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Φυσικά πρόσωπα που ήταν εγγεγραµµένα κατά την 31/12/2011 στο Τµήµα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) ως γεωργοί και εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον και για τα επόμενα πέντε χρόνια από την ηµεροµηνία καταβολής της κεφαλαιουχικής τους συνεισφοράς στην ΑΗΚ καθώς επίσης άτοµα που έχουν συνταξιοδοτηθεί και ήταν εγγεγραµµένα στο ΤΚΑ ως γεωργοί.

2. Φυσικά πρόσωπα που εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί.

3. Μικροµεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή ή δευτερογενή γεωργοκτηνοτροφικό τοµέα και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) ο συνολικός κύκλος εργασιών τους µε βάση ελεγμένους λογαριασμούς δεν ξεπερνά τις €850.000 ετησίως ή σε θυγατρικές ή µητρικές τους εταιρείες. Για διασφάλιση της πρόνοιας αυτής θα πρέπει τα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία να προβαίνουν σε λεπτομερή έλεγχο και εξασφάλιση από τους αιτητές όλων των στοιχείων και ελεγμένων λογαριασμών τόσο για τη µητρική όσο και για τις θυγατρικές εταιρείες. Για εξακρίβωση των πιο πάνω στοιχείων θα πρέπει οι αιτητές να αποτείνονται στον Έφορο Εταιρειών και στο Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. (β) Οι µέτοχοι να είναι εγγεγραµµένοι κατά την 31/12/2011 στο ΤΚΑ ως γεωργοί. Μέτοχος εταιρείας που στο ΤΚΑ δηλώνεται ως υπάλληλος της εταιρείας, θεωρείται ότι πληροί την προϋπόθεση για εγγραφή του στο ΤΚΑ ως γεωργός. Για τους µετόχους που είναι φοιτητές ή στρατιώτες δεν απαιτείται να είναι εγγεγραµµένοι ως γεωργοί.

4. Άτοµα µε µερική αναπηρία τα οποία στο ΤΚΑ δηλώνονται µερικώς ως γεωργοί και µερικώς ως ανάπηροι, θεωρούνται ότι είναι εγγεγραµµένοι ως γεωργοί εφόσον δηλώθηκαν πριν από την 31/12/2011 και εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον και για τα επόμενα πέντε χρόνια από την ηµεροµηνία καταβολής της κεφαλαιουχικής τους συνεισφοράς.

5. Τα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα δεν πρέπει να ξεπερνούν την ηλικία των 70 ετών. Σε εξαιρετικές µόνο περιπτώσεις γεωργοκτηνοτρόφων, που αποδεδειγμένα είναι στο επάγγελμα από νεαρής ηλικίας και εξακολουθούν να είναι κατά τεκμήριο αρτιμελείς και πολύ δραστήριοι/ικανοί, για να συνεχίσουν οι ίδιοι τη γεωργική δραστηριότητα συµπεριλαµβανοµένης και χειρωνακτικής εργασίας, το Τμήμα Γεωργίας, θα µπορεί να εξετάζει τα δεδομένα της περίπτωσης και να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση την αίτηση. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι ο αιτητής δεν υπερβαίνει την ηλικία των 75 ετών.

Επιδοτήσεις μέχρι 60%

Για το ύψος στήριξης που θα παρέχεται, θα ισχύουν οι πρόνοιες της νοµικής βάσης του Σχεδίου, ως ακολούθως:

- Σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις στην πρωτογενή παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων θα ισχύουν τα εξής: Για φυσικά και νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα ισχύει συντελεστής επιδότησης µέχρι 40% του κόστους ηλεκτροδότησης. Για φυσικά και νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που δραστηριοποιούνται ή και διαµένουν σε µειονεκτικές περιοχές, θα ισχύει συντελεστής επιδότησης µέχρι 50% του κόστους ηλεκτροδότησης. Για νέους γεωργούς θα ισχύει πρόσθετη επιδότηση µέχρι 10% του κόστους ηλεκτροδότησης, όταν οι επενδύσεις πραγµατοποιούνται εντός πέντε ετών από την εγκατάστασή τους.

- Σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις στη δευτερογενή παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων θα ισχύει συντελεστής επιδότησης µέχρι 40% του κόστους ηλεκτροδότησης.

Αθέτηση συμβατικής υποχρέων

Όπως καθίσταται σαφές στο Σχέδιο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να διασφαλίσουν, εκτός εάν λόγοι ανωτέρας βίας ή εξαιρετικές περιπτώσεις το επιβάλλουν, ότι οι εγκαταστάσεις που θα ηλεκτροδοτηθούν θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται για πρωτογενή ή και δευτερογενή παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων τουλάχιστο πέντε χρόνια µετά την παροχή του αγροτικού ρεύματος.

Σε περίπτωση που δικαιούχος αθετήσει τη συμβατική του υποχρέωση, τότε θα πρέπει να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση, επιβαρυνόμενο µε το ύψος του επιτοκίου που προνοείται από την κείμενη νομοθεσία. Λόγοι ανωτέρας βίας ή εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν οι ακόλουθοι: Θάνατος κατόχου της εκμετάλλευσης, ανικανότητα λόγω προβλημάτων υγείας του κατόχου της εκμετάλλευσης να ασκήσει το επάγγελμά του για µεγάλο χρονικό διάστημα και σοβαρές δυσμενείς συνθήκες, πέραν της προσωπικής ευθύνης, που προκάλεσαν σημαντική ζημιά στην εκμετάλλευση.


Πηγή: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.