Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ο αγώνας έληξε... 84 χρόνια μετά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ήταν 87 λεπτά μεγαλείου των δύο λαών. Χιλιάδες Έλληνες και Τούρκοι παρακολούθησαν το απόγευμα του Σαββάτου τον ιστορικό ποδοσφαιρικό αγώνα που διοργανώθηκε στο Φαφαλιείο Στάδιο της Χίου μεταξύ της ελληνικής ομάδας «Λαίλαπα» και της τουρκικής «Karsiyaka», ενός αγώνα που είχε ξεκινήσει το 1930 στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας αλλά είχε διακοπεί στο τρίτο λεπτό, λόγω σφοδρής καταιγίδας. Τα 87 λεπτά που εκκρεμούσαν επί οκτώ και πλέον δεκαετίες παίχτηκαν το Σάββατο, 84 χρόνια μετά, σε μία ατμόσφαιρα άκρατου ενθουσιασμού.







Το στίγμα είχε δοθεί από μέρες αφού οι συμμετέχοντες ανυπομονούσαν, όπως έλεγαν, «να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν οι παππούδες τους» και να στείλουν στις κυβερνήσεις το δικό τους ισχυρό μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των δύο λαών. Περίπου 1.200 Τούρκοι επισκέπτες κατέφτασαν με καράβι στη Χίο ανήμερα του αγώνα προκειμένου να δώσουν το «παρών» στη φιλική συνάντηση. Λίγοι ασχολήθηκαν με το αποτέλεσμα του ματς το οποίο έληξε ισόπαλο με 5-5.

Αναμεμιγμένοι μεταξύ τους στις εξέδρες, με τούρκικες και ελληνικές σημαίες στα χέρια, με κασκόλ και των δύο ομάδων και ένα μεγάλο πανό που έγραφε στα ελληνικά και τα τουρκικά «Η φιλία να νικήσει» οι φίλαθλοι έστησαν στο γήπεδο μια μεγάλη γιορτή. Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι ντόπιοι στους επισκέπτες ήταν εξίσου πανηγυρική: η προκυμαία είχε σημαιοστολιστεί ενώ είχαν αναρτηθεί τα εθνικά σύμβολα και των δύο χωρών. Μαύρη παραφωνία ενάντια στην επιθυμία του χιώτικου λαού υπήρξαν μερικοί οπαδοί της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έκαναν προκλητική εμφάνιση στο γήπεδο αλλά απομονώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που ολοκληρώθηκε χθες είχε ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου του 1930 ως σύμβολο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ηταν μια μοναδική πρωτοβουλία για την εποχή, αφού λάμβανε χώρα μόλις 8 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι πληγές ήταν ακόμη νωπές. Παρ΄ όλ΄ αυτά, οι κάτοικοι των δύο πλευρών του Αιγαίου είχαν και τότε υποδεχτεί το γεγονός σε ατμόσφαιρα αδελφοσύνης...

Τον παλμό κατά τη διάρκεια του αγώνα έδωσε η ενθουσιώδης εξέδρα. Μετά το άκουσμα των εθνικών ύμνων, οι φίλαθλοι δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να φωνάζουν συνθήματα αγάπης και στήριξης προς τις «αντίπαλες» ομάδες, να χοροπηδούν και να χειροκροτούν ενώ κάποιοι άναψαν καπνογόνα. «Πήγε εξαιρετικά καλά, η εικόνα στο γήπεδο ήταν φανταστική», λέει στο «Εθνος» ο Παν. Δημητρακόπουλος, ένας από τους ιδρυτές του ποδοσφαιρικού σωματείου Λαίλαπας και ένας από τους πρωτεργάτες της συνέχισης του αγώνα που διεκόπη πριν από 84 χρόνια. «Ο κόσμος που ήρθε το ευχαριστήθηκε, το κλίμα ήταν φοβερό. Η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας δεν έληξε ακριβώς, αφού μερικά λεπτά πριν από τη λήξη οι φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο με τη λογική να σταματήσει το παιχνίδι για να έχουμε λόγο να ξαναβρεθούμε! Η κίνησή τους είχε τον συμβολισμό ότι η φιλία συνεχίζεται...».

Ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτει ότι και χθες κατά τη διάρκεια ξενάγησης της τουρκικής αποστολής στο νησί η υποδοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα φιλική.

Το πρώτο γκολ του παιχνιδιού έβαλε ο δήμαρχος της πόλης Καρσίγιακα, ο οποίος αγωνίστηκε για 45 λεπτά. Αρκετοί επίσημοι βρέθηκαν και στις εξέδρες. Μεταξύ αυτών ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ο Ελληνας πρόξενος της Σμύρνης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η πολιτική ηγεσία του νησιού. Μετά τον αγώνα κερκίδες και παίκτες έγιναν ένα, ενώ ακολούθησε απονομή μεταλλίων στους συντελεστές του παιχνιδιού και συναυλία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.