Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Συνεχίζει τη φαλαινοθηρία η Ιαπωνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βγαίνουν αληθινοί οι φόβοι για παράκαμψη της απόφασης της Χάγης για απαγόρευση του κυνηγιού.

Η Ιαπωνία αποφάσισε να συνεχίσει το κυνήγι φαλαινών για «επιστημονικούς» λόγους στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως αναφέρει σήμερα ο ιαπωνικός Τύπος, μόλις δύο εβδομάδες αφού απαγορεύθηκε το κυνήγι των κητοειδών στην Ανταρκτική.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πρακτορείο Kyodo, η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το πρόγραμμα της λεγόμενης επιστημονικής αλιείας, μειώνοντας κυρίως το ποσοστό των αλιευμάτων. Ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας αλιείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι δεν θα προχωρήσει στο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική για πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια, μετά τη σχετική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Το ΔΠΔ έκρινε ότι η Ιαπωνία συγκαλύπτει μια εμπορική δραστηριότητα με ένα πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας.

Βάσει της απόφασης της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, η οποία έδωσε εντολή στην Ιαπωνία να σταματήσει την φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, η ιαπωνική υπηρεσία αλιείας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επόμενη ετήσια εκστρατεία κυνηγιού φάλαινας, που αναμενόταν να ξεκινήσει αυτό τον χειμώνα και να διαρκέσει δύο ή τρεις μήνες.

Όμως ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας αυτής διευκρίνισε ότι η Ιαπωνία σκοπεύει «να συνεχίσει το πρόγραμμα έρευνας φαλαινοθηρίας αλλού, όπως προβλεπόταν».

Παρά τη νίκη ενώπιον του ΔΠΔ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία γρήγορα άρχισαν να φοβούνται ότι το Τόκυο θα προσπαθήσει να παρακάμψει την απαγόρευση του δικαστηρίου, όπως κάνει επί χρόνια με το μορατόριουμ του 1986 της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (CBI), βάσει του οποίου επιτρέπεται η αλιεία φαλαινών μόνο για επιστημονικούς λόγους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.