Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σολομός με... GPS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι σολομοί χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία της γης για να επιστρέψουν στα ποτάμια, απ’ όπου κατάγονται, διανύοντας έτσι τεράστιες αποστάσεις, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

“Οι εξαιρετικές ικανότητες πλοήγησης, οι οποίες είναι εμφανείς σε πολλούς υποθαλάσσιους μετανάστες μεγάλων αποστάσεων” πιθανόν είναι αποτέλεσμα χρήσης μαγνητικών πεδίων της γης, υποστηρίζουν τα ευρήματα, δημοσιευμένα στην επιθεώρηση Current Biology.

Οι ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον ήθελαν να ελέγξουν εάν ο βασιλικός σολομός (Oncorhynchus tshawytscha), χρησιμοποιεί τα μαγνητικά πεδία ως πυξίδα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες με τον τρόπο αυτό ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται, αλλά και προς τα που πρέπει να κινηθούν.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, εξετάστηκαν εκατοντάδες νεαροί σολομοί, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη βγει στη θάλασσα, σε μια ποικιλία μαγνητικών πεδίων που θα συναντούσαν και στο φυσικό τους περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της “μετακόμισής” τους. Επιστήμονες διαπίστωσαν πως πολλοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν προσανατολιζόμενοι προς τα μαγνητικά πεδία που αντιστοιχούν στις ωκεάνιες τοποθεσίες, όπου καταλήγουν για να βρουν τροφή.

“Προτού τα ψάρια βγουν στο θαλασσινό νερό, έχουν ήδη μια αίσθηση για το τι πρέπει να κάνουν εάν βρεθούν σε ένα συγκεκριμένο μαγνητικό πεδίο”, δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η έρευνα όμως δεν τελειώνει εδώ. Στο επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να ελέγξουν την ακρίβεια της εσωτερικής “πυξίδας” του ψαριού, εάν δηλαδή τους οδηγεί σε απόσταση μέτρων ή χιλιομέτρων από τον τελικό προορισμό τους. Οι ίδιοι υποθέτουν ότι η έμφυτη ικανότητά τους τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.