Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας στους φαρμακοποιούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ελπίδα να επικρατήσει στον χώρο των φαρμακοποιών η λογική και η ψυχραιμία εκφράζει το υπουργείο Υγείας, με την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων.

"Στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, η Κυβέρνηση προχώρησε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με κύριο μέλημα να συνδυάσει δύο βασικές προτεραιότητες:

  1. Την ανάπτυξη της οικονομίας διαμέσου της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών και
  2. Την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της διασφάλισης της μη πλήρους απορρυθμίσεως της εν λόγω αγοράς.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής, η Κυβέρνηση πέτυχε:

i. Την αναστολή εφαρμογής ως την 30/6/2014, της μνημονιακής δέσμευσης για οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

ii. Τη μη ένταξη των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.) στα σούπερ-μάρκετ –υπό την προϋπόθεση ότι δε διαπιστωθούν φαινόμενα καρτέλ στην πώλησή τους από τα φαρμακεία.

iii. Τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων, προκειμένου να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

iv. Τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης φαρμακείων, αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς και όχι από τρίτους", επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

"Παρά την αδιαμφισβήτητα επιτυχή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Τρόικα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσανατολίζεται –κατά πληροφορίες- σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας τη μη εφαρμογή ρυθμίσεων ήσσονος σημασίας, οι οποίες ωστόσο:

1. Θα διευκολύνουν την είσοδο νέων φαρμακοποιών στο χώρο και

2. Θα εξυπηρετήσουν τη σύσταση συνεταιρισμών μεταξύ φαρμακοποιών, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου ο κλάδος να ανταπεξέλθει στην κρίση", συνεχίζει το υπουργείο, καταλήγοντας:

"Δεδομένων των ανωτέρω, εκφράζεται η ελπίδα και η πεποίθηση ότι θα επικρατήσει στο χώρο των φαρμακοποιών η λογική και η ψυχραιμία".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.