Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

«Έργα» 635 εκατ. ευρώ στον Αχελώο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σίριαλ 31 χρόνων η εκτροπή του ποταμού Αχελώου, που θα έδινε νερό στον θεσσαλικό κάμπο. Κανένα έργο δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Στα 635 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι συνολικές δαπάνες από την έναρξη των έργων της εκτροπής του Αχελώου έως σήμερα, σύμφωνα με ενημερωτικά σημειώματα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορώ και Δικτύων.

Σχεδόν 340 εκατομμύρια έχουν προέλθει από τους προϋπολογισμούς των αρμόδιων υπουργείων Δημοσίων Έργων από τότε που έγινε η πρώτη εξαγγελία για την υλοποίησή του, πριν από ακριβώς 31 χρόνια. Άλλα 295 εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί από τη ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών.

Παρ’ όλα αυτά τα έξοδα κανένα κομμάτι του έργου δεν λειτουργεί –ούτε ποτίζονται χωράφια στον θεσσαλικό κάμπο από τα νερά του Αχελώου, ούτε παράγεται ρεύμα ούτε υπάρχει κάποιο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες ή τους φορολογούμενους πολίτες.

Η έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών κυρίως για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον οδήγησε σε σειρά ακυρωτικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας που πάγωσαν το έργο.

Σε έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2013 και βρίσκεται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», αναφέρεται ότι για την ολοκλήρωση των έργων μαζί με τις απαλλοτριώσεις απαιτούνται επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ξεχωριστά αναφέρονται οι δαπάνες της ΔΕΗ για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που περιλαμβάνονταν στα σχέδια για την εκτροπή: θα χρειαστούν άλλα 480 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Δηλαδή, εκτός από τα 635 εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα θα χρειάζονταν επιπλέον 780 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ολοκληρωθούν τα «Έργα μερικής εκτροπής του άνω ρου του ποταμού Αχελώου προς Θεσσαλία».

Έτσι, αν οι εργασίες προχωρούσαν και δεν πάγωναν άλλη μια φορά με την τελευταία ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιανουάριο, το συνολικό κόστος θα ανερχόταν σε 1,415 δισ. ευρώ!

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση:






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.