Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πρώην κρατούμενοι ζητούν αποζημίωση από τις ΗΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πέντε πρώην κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο με καταγωγή από την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και την Αλγερία, έκαναν προσφυγή σε αμερικανικό δικαστήριο με σκοπό να εισπράξουν αποζημίωση για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια των χρόνων που παρέμειναν στη φυλακή και εξέτιαν ποινή χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη.

Οι πέντε άνδρες, που κρατήθηκαν από δύο έως τέσσερα χρόνια, πρώτα στις φυλακές της Κανταχάρ ή του Μπάγκραμ στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Γκουαντάναμο, δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ "μαχητές του εχθρού". Αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τα έτη 2003-06 και τους επιτράπηκε η εγκατάσταση στην Τουρκία ή την Αλβανία.

"Από την πρώτη επαφή τους με τους Αμερικανούς στρατιώτες και ανακριτές, οι κ.κ. Τσελίγκογκους, Σεν, Μερτ, Χάσαμ και Μουχάμαντ υπέστησαν σωματική, ψυχική και θρησκευτική κακοποίηση από τους στρατιωτικούς και από πολίτες που ήταν υπό τις διαταγές του υπουργείου Άμυνας", υποστήριξε ο δικηγόρος τους, Ράσελ Κόεν. Υπέστησαν "κάθε είδους σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, μια απάνθρωπη και υποτιμητική συμπεριφορά κατά την ανάκρισή τους", όπως στέρηση ύπνου, απομόνωση ή έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, εξηγεί στην προσφυγή που κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Μάλιστα τρεις από αυτούς, παρά το γεγονός ότι υπήρχε δικαστική απόφαση που έκρινε ότι δεν είναι "μαχητές του εχθρού", έμειναν για άλλα δύο χρόνια στο Γκουαντάναμο όπου τους κατάσχεσαν τα Κοράνια τους.

"Οι ενέργειες αυτές καθοδηγούνταν από προσωπικό μίσος", υποστήριξε ο δικηγόρος τους που ζητά να αποζημιωθούν από την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το αμερικανικό δημόσιο, Σίντνεϊ Φόστερ, ζήτησε να μπει η υπόθεση στο αρχείο, υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση των πρώην κρατουμένων δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε το αμερικανικό ούτε το διεθνές δίκαιο. "Οι ενάγοντες δεν έχουν συνταγματικά δικαιώματα δεδομένου ότι είναι αλλοδαποί που διαμένουν στο εξωτερικό", σημείωσε και πρόσθεσε ότι το αίτημά τους δεν μπορεί να βασιστεί στις Συνθήκες της Γενεύης ή της Βιέννης γιατί οι συμφωνίες αυτές δεν προβλέπουν "την καταβολή αποζημίωσης από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους" σε περίπτωση παραβίασής τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.