Προσφέρει διέξοδο από την οικονομική κρίση.
Γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, με αναφορές του φιλόσοφου Αριστοτέλη σ' αυτό, το μέλι συνοδεύει τους καταναλωτές σ' όλο τον κόσμο σε καθημερινές διατροφικές συνήθειες, ενώ στην Ελλάδα η μελισσοκομία αναδεικνύεται σε διέξοδο από την οικονομική κρίση, είτε για όσους επιθυμούν συμπληρωματικό εισόδημα είτε γι' αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά μ' αυτήν.
Αν και ο φυσικός... φόβος για τις μέλισσες ενδέχεται να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, στην ακριτική Ροδόπη η μελισσοκομία «ανθίζει» και αυτό αποτυπώνεται τόσο στην παραγωγή μελιού όσο και στην δραστηριότητα των μελισσοκόμων.
Διακόσιοι εξήντα τρεις μελισσοκόμοι- εγγεγραμμένοι στα μητρώα της αρμόδιας υπηρεσίας- δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και η παραγωγή μελιού, το 2013, διαμορφώθηκε σε περίπου 272 τόνους, στα ίδια επίπεδα με το 2012, δίνοντας δύο χρονιές με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Εξάλλου, πρόσφατα, συστάθηκε ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Μελισσοκόμων και φίλων της Μέλισσας Θράκης (ΠΟΜΦΙΜΕΛ) και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ, ο όμιλος έχει περίπου 120 μέλη και κάνει ό,τι περνά από το «χέρι» του για την σωστή εκπαίδευση των μελών του.
Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες καθηγητές μελισσοκομίας παραδίδουν μαθήματα και... εμπειρία για τη μελισσοκομία και εκδρομές για να παρακολουθήσουν τον «αγώνα» άλλων μελισσοκόμων για την «άντληση» του μελιού.
Επισημαίνοντας ότι «το μέλι της Ελλάδας είναι σαν χρυσός στην Ευρώπη», ο κ. Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη και συμμετοχή μελών του ΠΟΜΦΙΜΕΛ στην 3η έκθεση μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο η τουρκική αγορά να «γευτεί» το θρακικό μέλι.
Στόχος ήταν «να δείξουμε στο εξωτερικό το ποιοτικό μέλι που παράγεται στη Θράκη, τις θεραπευτικές του ικανότητες και τον φυσικό τρόπο παραγωγής του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΟΜΦΙΜΕΛ και πρόσθεσε ότι, ο όμιλος βάζει «πλώρη» για άλλες εκθέσεις στα Βαλκάνια, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις.
Τα μέλη του ΠΟΜΦΙΜΕΛ έχουν περίπου 4000 κυψέλες και το 2013, η παραγωγή τους έφθασε περίπου τους 25 τόνους, πρόσθεσε. Ορισμένα μέλη του Ομίλου ασχολούνται με τη μελισσοκομία για να συμπληρώσουν, το εισόδημά τους.
Άλλωστε δεν είναι οι μόνοι, καθώς εξαιτίας της κρίσης «αρκετοί νέοι άνθρωποι και άτομα κάποιας ηλικίας που έχουν χάσει τη δουλειά στρέφονται προς τη μελισσοκομία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου.
«Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, έχουμε 15.000 μελισσοκόμους στην Ελλάδα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι, πριν από μερικά χρόνια, «είχαμε 1.200.000 μελίσσια, τώρα έχουμε 1.600.000 μελίσσια, που σημαίνει ότι είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των μελισσιών».
Κάθε χρόνο εκπαιδεύονται σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα πολίτες που ενδιαφέρονται για τη μελισσοκομία, όμως, όπως είπε ο κ. Θρασυβούλου «υπάρχει πρόβλημα, γιατί αυξάνεται ο αριθμός των μελισσιών και αντίστοιχα η χλωρίδα που θα έπρεπε να στηρίξει τα μελίσσια μειώνεται (πυρκαγιές, επέκταση αστικών πόλεων, ανθρώπινη δραστηριότητα κ.ά.) και παράλληλα με τη μείωση της χλωρίδας «έχουμε το γεγονός ότι η παρεχόμενη τροφή στις μέλισσες περιορίζεται ακόμη περισσότερο από τις κλιματολογικές αλλαγές».
Το μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή μελιού (το 60%) κατέχει το λεγόμενο πευκόμελο και οι κύριες παραγωγικές περιοχές είναι η Χαλκιδική, η Θάσος και η Εύβοια.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία πρέπει να εκπαιδευθούν σωστά και να ακολουθήσουν τα κατάλληλα βήματα.
«Εφόσον έχουν τη σωστή εκπαίδευση, θα πρέπει να ασχοληθούν ερασιτεχνικά για περίπου πέντε χρόνια, να αγαπήσουν τις μέλισσες, να υπάρχει χημεία με τις μέλισσες, να μπορούν να ανεχθούν τις μέλισσες και τα κεντρίσματα και όλα, να μην απογοητεύονται...» ανέφερε.
Για να «περάσει» κάποιος στο επαγγελματικό στάδιο θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια. «Υπάρχουν θέματα όπως δεν διδάσκονται, όπως η χλωρίδα που θα τα μετακινήσει. Συνεπώς αυτοί που θα ασχοληθούν θα έχουν μια σωστή, καλή εκπαίδευση» είπε ο κ. Θρασυβούλου και πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο εκπαιδεύουμε γύρω στα 500 άτομα».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.