Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Έρευνα Dainese και ΜΙΤ για τις στολές των αστροναυτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αξιοποιείται η μελέτη εξέλιξης αερόσακων για μοτοσυκλετιστές.

Καθηγήτρια αστροναυπηγικής στο MIT, η Dava Newman θέλησε να κάνει μια έρευνα που θα οδηγήσει στη βελτίωση της στολής των αστροναυτών. Στη διαδρομή αυτή συναντήθηκε με τη Dainese.

Οι σύγχρονες στολές για τους αστροναύτες παρότι προσφέρουν μεγάλη προστασία και λειτουργικότητα, παρουσιάζουν ακόμη προβλήματα σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται σε διάφορα σημεία του ανθρωπίνου σώματος.

Η καθηγήτρια αναζήτησε τη βοήθεια του κέντρου τεχνολογίας της ιταλικής Dainese, ώστε και με την υποστήριξη της NASA, να εντοπίσει αρχικά τις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Τα αποτελέσματα θα επεξεργαστούν και σε δεύτερο χρόνο θα οδηγήσουν σε επανασχεδιασμό τόσο της στολής, όσο και της εσωτερικής της επένδυσης.

Μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας D-Tec (αερόσακοι για μοτοσυκλετιστές) που έχει αναπτύξει το ιταλικό εργοστάσιο, ο Allison, μηχανικός του MIT με τους ομόλογούς του της Dainese δημιούργησαν μια εφαρμοστή στο σώμα στολή με ενσωματωμένους αισθητήρες ώστε να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα σημεία όπου η πίεση είναι αυξημένη (αισθητήρες κρούσης και τριβής).

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν τις κατευθυντήριες στον επανασχεδιασμό των στολών, ενώ θα τεθούν στη διάθεση και άλλων διαστημικών υπηρεσιών με σκοπό ανάλογων προσαρμογών στις στολές τους. Μεταξύ αυτών, η ρωσική είναι από τις πρώτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η έρευνα είναι καινοτόμα και θα έχει ενδιαφέρον αν τα αποτελέσματα και η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί μέσα από αυτή θα βρουν την εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις όπου η αλληλεπίδραση ανθρώπινου σώματος και στολής είναι κρίσιμη, όπως προφανώς είναι και οι αγώνες μοτοσυκλέτας.

Επίσης θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ως προς την λήψη δεδομένων υψηλής ανάλυσης για την αξιολόγηση και τον έλεγχο της απόδοσης τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών ειδών προστατευτικού εξοπλισμού. Από εκείνον του απλού καταναλωτή καθημερινού μοτοσυκλετιστή μέχρι του αγωνιζόμενου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.