Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Όλοι οι Νορβηγοί είναι... εκατομμυριούχοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία λαμπρή εξαίρεση σε έναν υπερχρεωμένο πλανήτη.

Ο κάθε πολίτης της Νορβηγίας είναι από σήμερα, θεωρητικά τουλάχιστον, εκατομμυριούχος, καθώς η αξίας των περιουσιακών στοιχείων του κρατικού ταμείου επενδύσεων έχουν εκτοξευθεί χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το Ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1990, έχει στην κατοχή του περίπου το 1% των μετοχών που διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου, καθώς και ομόλογα και ακίνητα από το Λονδίνο έως τη Βοστόνη.

Σε έναν πλανήτη που μαστίζεται από τα χρέη, το Νορβηγικό κράτος αποτελεί μία λαμπρή εξαίρεση.
Σύμφωνα με καταμέτρηση των στοιχείων του Ταμείου, που παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το οικονομικό δίκτυο CNBC, η αξία τους αγγίζει τα 5,11 τρισ. κορώνες που αντιστοιχούν σε 826,66 δισ. δολάρια. Σε μία χώρα που ο πληθυσμός μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, σε κάθε Νορβηγό αντιστοιχεί πάνω από 1 εκατομμύριο κορώνες.

Είναι η πρώτη φορά που η αξία του Ταμείου ξεπερνά το όριο του ενός εκατομμυρίου ανά κάτοικο.
Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι Νορβηγοί έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα, τα οποία συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια για μία ενδεχόμενη δύσκολη στιγμή του έθνους.

Η αξία του ταμείου ισοδυναμεί με το 183% του ΑΕΠ της Νορβηγίας για το 2013 και αναμένεται να αγγίξει το 220% του ΑΕΠ το 2030.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.