Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Νανοσωματίδια εμποδίζουν τις μεταστάσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέο τρόπο για να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η νέα ανακάλυψη βασίστηκε στο σχεδιασμό νανοσωματιδίων με πρωτεΐνες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, όπως η πρωτεΐνη Τrail. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα νανοσωματίδια αυτά, όταν εισαχθούν στο αίμα, προσκολλώνται στα λευκά αιμοσφαίρια και σε διάστημα μόλις δύο ωρών εξοντώνουν όλα τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα και τα οποία ευθύνονται για τη δημιουργία μεταστάσεων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, Michael King, τόνισε: «Περίπου το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στις μεταστάσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αξιοσημείωτα, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο σε δείγματα ανθρώπινου αίματος με καρκινικά κύτταρα, καθώς και σε ποντίκια. Παρότι βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια, υπάρχει η εκτίμηση ότι στο μέλλον τα νανοσωματίδια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται πριν από την εγχείρηση ή τις ακτινοβολίες, ώστε να εμποδίζεται η εξάπλωση των καρκινικών όγκων. Άλλωστε, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα ή στο εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.

Τα αποτελέσματα της πρώτης εργαστηριακής δοκιμής δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «The report in Proceedings of the National Academy of Sciences».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.