Να προχωρήσει η χώρα μας αμέσως στην επικύρωση και στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας στα τσιγάρα προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής, Παναγιώτης Μπεχράκης. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω» επισημαίνει πως η τελική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος έρχεται από τα παιδιά και τα σχολεία.
Μιλώντας στη Realnews ο καθηγητής της Πνευμονολογίας, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης κατά 7 λεπτά, σε αντικατάσταση της αρχικής απόφασης για θέσπιση εισιτηρίου 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μια εξαιρετικής σημασίας κυβερνητική απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση με ένα διπλό κοινωνικό μήνυμα. Πρώτον, η πολιτεία αντελήφθη ότι δεν έχει άλλα περιθώρια για περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Δεύτερον, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους επιχειρείται με ειδική φορολόγηση συγκεκριμένου προϊόντος που αποδεδειγμένα ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση κυρίως του ΕΟΠΠΥ, αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας γενικότερα».
Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση «ότι η φορολόγηση του καπνού και του αλκοόλ αποτελεί την ειδική συνταγή διάσωσης του κοινωνικού κράτους σε μια οικονομική κρίση όπως αυτή που μαστίζει την Ελλάδα σήμερα. Το κοινό έκανε δεκτή τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή με ανακούφιση, καθώς ακόμη και οι ίδιοι οι καπνιστές έχουν δηλώσει την προτίμησή τους στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων προκειμένου να ενισχυθεί ο ΕΟΠΠΥ».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η αύξηση θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα του λαθρεμπορίου».
Αύξηση του λαθρεμπορίου
Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων οδηγεί αυτομάτως και σε αύξηση του λαθρεμπορίου. Είναι όμως απαράδεκτο να αποδεχόμαστε ως κοινωνία ότι μια συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα όπως το λαθρεμπόριο και οι παράνομοι φορείς του, δηλαδή οι λαθρέμποροι, αναγορεύονται σε ρυθμιστές της οικονομικής διαχείρισης ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος όπως η υγεία, η ασφάλιση και η διατήρηση του κοινωνικού κράτους σε έναν χειμαζόμενο από βαθιά οικονομική κρίση λαό. Προϋπόθεση, λοιπόν, για τη λήψη και αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Σήμερα, και συγκεκριμένα τώρα που κάνουμε αυτή την κουβέντα, γίνεται ολοήμερη συζήτηση σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου ακριβώς για το ζήτημα της λαθρεμπορίας του καπνού, που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Στην Ελλάδα είναι απλώς οξύτερο».
Σεούλ
Αναφερόμενος στα όσα ισχύουν διεθνώς για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Π. Μπεχράκης εξήγησε ότι «η πιο ολοκληρωμένη παγκόσμια τοποθέτηση επί του θέματος στηρίζεται στην εφαρμογή υπερσύγχρονων μεθόδων ιχνηλασίας και παρακολούθησης της πορείας κάθε παραγόμενου πακέτου τσιγάρων. Το σχετικό πρωτόκολλο ψηφίστηκε στη συνδιάσκεψη της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Σεούλ, τον Νοέμβριο του 2012. Το πρωτόκολλο αυτό έχει ήδη υπογραφεί από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το όλο ζήτημα της ιχνηλασίας εμπεριέχεται και στην υπό εκκόλαψη Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα προϊόντα καπνού, που η έκδοσή της, η επικύρωση και η εφαρμογή της -δυστυχώς- δεν είναι εφικτές πριν από την παρέλευση τουλάχιστον μιας τριετίας. Είναι άδικο να χαθεί αυτός ο χρόνος. Ας προχωρήσουμε στην επικύρωση και στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Σεούλ - δεν είναι σωστό να καθυστερούμε απλώς περιμένοντας».
«Οι καπνιστές μειώνονται. Η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων μειώνεται και αυτή. Ομως το κοινό είναι πολύ θυμωμένο από τη μη εφαρμογή του νόμου στα εστιατόρια και τους χώρους διασκέδασης», υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος αναφερόμενος στο πρόβλημα του καπνίσματος στη χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε ότι «η τελική λύση έρχεται από τα παιδιά και τα σχολεία».
«Το πρόγραμμα “Μαθαίνω να μην καπνίζω” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι Έλληνες φοιτητές διατρανώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη θέση τους ότι το παθητικό κάπνισμα είναι η σκληρότερη μορφή βίας», κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.