Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Καμπάνες» από το ΙΚΑ σε δημόσια σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόστιμα λόγω καθυστέρησης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Πρόστιμα σε δημόσια σχολεία έχει επιβάλλει το ΙΚΑ λόγω της καθυστέρησης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σχετική ερώτηση για το όλο θέμα έχει υποβληθεί από 4 βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές η καθυστέρηση οφείλονταν στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας – ειδικά την περίοδο 2010-11 – καθυστερούσε τη μισθοδοσία με αποτέλεσμα και οι διευθύνσεις των σχολείων να καθυστερούν να καταθέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι κατά τους βουλευτές του ΚΚΕ «ότι το ΙΚΑ (δηλαδή το κράτος) ζητά τις εισφορές από τους καθυστερημένους μισθούς των εργαζομένων στα σχολεία, όταν , στην προκειμένη περίπτωση, ο εργοδότης που καθυστέρησε τις πληρωμές είναι το ίδιο το κράτος!».

Για το θέμα της επιβολής προστίμων έχει τοποθετηθεί και η ΟΛΜΕ που σε κείμενό της αναφέρει ότι « καλείται το σχολείο να πληρώσει ένα υπέρογκο πρόστιμο στο ΙΚΑ, χωρίς υπαιτιότητα του ίδιου αφού ο ρόλος του ήταν καθαρά μεσολαβητικός.».

Μάλιστα η ΟΛΜΕ επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι η μόνη εμπλοκή του σχολείου ήταν ότι βεβαίωνε την εργασία των ωρομίσθιων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όταν έρχονταν καθυστερημένα τα εντάλματα πληρωμών, πληρώνονταν καθυστερημένα τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι εισφορές στο ΙΚΑ. Τα σχολεία δεν διέθεταν οργανωμένα λογιστήρια και οι μισθοδοτικές καταστάσεις ωρομισθίων-αναπληρωτών εκδίδονταν με ευθύνη των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ΟΛΜΕ ζητά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφού θεωρεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται τα σχολεία ως εν δυνάμει «εισφοροδιαφεύγουσες εταιρείες – φαντάσματα». Προς τη λύση του προβλήματος θα συντελέσουν μια σειρά από παρεμβάσεις:

α) Έκδοση νέας κατάλληλης ερμηνευτικής εγκυκλίου από το ΙΚΑ η οποία θα εξαιρεί τα σχολεία από τα πρόστιμα αυτά και

β) ακύρωση των όποιων προστίμων έχουν επιβληθεί για αυτό το λόγο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.