Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας οι πλειστηριασμοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ψήφισμα για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επιθετικής πολιτικής των τραπεζών.

Με ψήφους 20 - 17 επί 42 παρόντων, πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων το ψήφισμα της δημοτικής αρχής, έναντι αυτού της παράταξης «Πάτρα Μπροστά», με το οποίο προτείνονται πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής των τραπεζιτών στο ζήτημα της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, που αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου να λάβει μορφή τσουνάμι.

Σύμφωνα με thebest.gr το κυριότερο σημείο είναι αυτό της συγκρότησης γραφείου του Δήμου σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία για να παράσχουν προστασία και ενημέρωση στους πληττόμενους δημότες.

Αυτά αν και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ζητούσε πιο δραστικά μέτρα, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που ζητούσαν να μην καλλιεργούνται μεγάλε προσδοκίες στους ενδιαφερόμενους.
Πάντως αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της νεοσύστατης δημοτικής παράταξης «ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη» προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε παρών με την έντονα κινηματική μορφή που επέλεξε να εκδηλώσει την αντίθεσή της στο τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με ξένα οικονομικά που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατοικίας.

Ένα πανό που έγγραφε «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», πλαισιωμένο από μέλη της παράταξης, έδωσε την αίσθηση ότι από δω και στο εξής η νέα παράταξη θα είναι παρών, πολλώ δε μάλλον που η ερχόμενη χρονιά θα είναι δημοτικών και ευρωπαϊκών εκλογών και πιθανόν στη συνέχεια και βουλευτικών.

Και αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο από τον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ (Πάτρα Μπροστά) Στάθη Κεραμιδά, που ζήτησε στο ψήφισμα που πρότεινε ο Νίκος Τζανάκος (ΠΑΣΟΚ) για απεύθυνση από το δημοτικό σώμα στους επικεφαλής των κομμάτων ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος) και ΝΔ (Σαμαράς) να προστεθεί και αυτό του Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) καθότι, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εν δυνάμει η αυριανή κυβέρνηση και ο Τσίπρας πρωθυπουργός.

Ζήτησε μάλιστα να δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αποδώσει στους δικαιούχους τα σπίτια που θα έχουν κατασχεθεί, μέχρι να αναλάβει κυβέρνηση.

Και πρότεινε κάθε Τετάρτη που γίνονται πλειστηριασμοί οι δημοτικοί σύμβουλοι να χωριστούν σε ομάδες και να εμποδίζουν την έναρξή τους.

Η συζήτηση άνοιξε με 26 παρόντες και με την πρόταση ψηφίσματος εκ μέρους της δημοτικής συμβούλου Ήρας Κουρή που εν ολίγοις ζητούσε την προστασία της κατοικίας των μη εχόντων, τεκμηριώνοντας με αναφορές πολιτικές ότι οι τράπεζες είναι αυτές που εποφθαλμιούν την ιδιωτική περιουσία, παρόλο που επιβιώνουν χάρη στην χρηματοδότηση από τον εθνικό προϋπολογισμό, με την μορφή της ανακεφαλαίωσης.

Από την πλευρά του ο Κ. Πελετίδης (ΚΚΕ) πρότεινε δικό του παρεμφερές ψήφισμα, κάτι που οδήγησε την Ήρα Κουρή να προτείνει την συνδιαμόρφωση με το δικό της, ενώ και ο Χρ. Πατούχας (Ανυπόκτη Πολιτεία) συμφώνησε μαζί τους, αποσύροντας δικό του ψήφισμα.

Επίσης ο Δημ. Αϊβαλής ζήτησε να πάρει ο Δήμος τα χρήματα από το τέλος ακίνητης περιουσίας και να βοηθήσει τους πάσχοντες.

Η Ήρα Κουρή σε δευτερολογία της υπενθύμισε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων δίνει την δυνατότητα στους δήμους να βοηθήσουν συμπολίτες τους με πολλούς τρόπους, μειωμένα τέλη κλπ.

Πιο έντονα η δημ. σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη ζητούσε δραστικά μέτρα από τον δήμο και δέσμευσή τους εμπράκτως έναντι των δημοτών διότι όπως είπε «με ψηφίσματα μόνον δεν γίνεται τίποτα».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.