Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει τη μη καταβολή του δώρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευθύνσεις των Αρσάκειων Σχολείων και του Κολεγίου Αθηνών δεν έχουν καταβάλει το δώρο.

H Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας καταγγέλλει ότι διευθύνσεις τόσο των Αρσάκειων Σχολείων όσο και του Κολεγίου Αθηνών δεν έχουν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων. Ήδη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Κολεγίου Αθηνών έχει προσχωρήσει σε καταγγελία τόσο προς τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης όσο και προς τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων έχει ξεσπάσει πόλεμος για την κατάργηση των δώρων και των μειώσεων που έχουν υποστεί οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καθώς το ΝΣΚΞ με τη γνωμοδότηση 214/2012 αποφάνθηκε ότι οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων εκπαιδευτικών ισχύουν και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Στηριζόμενοι σε αυτή την απόφαση πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων προχώρησαν και στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα αφού αυτά πλέον δεν ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων σχολείων.

Σε δημοσίευμα του δικηγόρου και Νομικού Συμβούλου του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων κ.Μήλλα, με ημερομηνία 9 Μάιου του 2013 που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο typoskifisias.gr αναφέρεται μεταξύ των άλλων:

« Τα συντεταγμένα νομικά όργανα της πολιτείας, δέχθηκαν επίσης τα παραπάνω και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), όταν του τέθηκε το ζήτημα, ομοίως αποφάνθηκε (γνωμ. 214/2012) ότι, εφόσον άλλαξε από 1.11.2011 το αντίστοιχο μισθολόγιο για τους δημοσίους επαιδευτικούς (ν. 4024/2011, αντί του παλαιού ν. 3205/2003), αυτό θα ίσχυε «ευθέως και αμέσως» και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Με την παράγραφο Γ του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012, ορίστηκε ότι «1. Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου … καταργούνται από 1.1.2013.».

Κατά συνέπεια, δεδομένης της παραπάνω σχέση σύνδεσης μισθολογικών όρων μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών (όπως αναγνωρίστηκε από τα δικαστήρια και το ΝΣΚ), τα παραπάνω επιδόματα, ως νόμιμες απολαβές είναι πλεον καταργημένα και για τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνεπώς νομική υποχρέωση καταβολής δώρου Πάσχα, είτε κατά τις διατάξεις του ν. 4024/2011, είτε κατά την κοινή εργατική νομοθεσία (ΚΥΑ 19040/1981) δεν υφίσταται. Αντίθετη άποψη δεν βρίσκει κανένα νομικό έρεισμα.

Δυνατότητα καταβολής οικειοθελών παροχών, σε ατομική βάση, μεταξύ του εκπαιδευτηρίου και των εκπαιδευτικών του, παραμένει.»

Η ΟΙΕΛΕ δεν αναγνωρίζει την εν λόγω γνωμοδότηση και μάλιστα έχει υποβάλλει μήνυση κατά του τότε Υπουργού κ. Μπαμπινιώτη για πιθανή παραποίηση δημόσιου εγγράφου, πλαστογραφία δια νόθευσης, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, διότι, καίτοι δημόσιος λειτουργός, ενήργησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα της επιχειρηματικής ομάδας των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων. Μάλιστα για το όλο θέμα απέστειλε και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής η οποία και παρατίθεται πιο κάτω.

Επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς τον Πρόεδρο της Βουλής

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Το Μάιο του 2012 το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά (συνημμένη) κατά του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη για πιθανή παραποίηση δημόσιου εγγράφου, πλαστογραφία δια νόθευσης, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, διότι, καίτοι δημόσιος λειτουργός, ενήργησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα της επιχειρηματικής ομάδας των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (και ο ίδιος, ως γνωστόν, είναι ο Πρόεδρος των 29 Αρσακείων – Τοσιτσείων σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας), εξομοιώνοντας, με την παραγγελθείσα και παράτυπα υπογραφείσα από τον ίδιο γνωμοδότηση (214/2012) τους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αυτούς των δημοσίων, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών και εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας για μη περικοπή των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και για την τήρηση της ΔΑ 31/2010 (σχετική με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εκπαιδευτικών της Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης). Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη μηνυτήρια αναφορά τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Σήμερα (23/12) πληροφορηθήκαμε από τους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων Σχολείων ότι απροειδοποίητα η Διοίκηση των Σχολείων της Φ.Ε. κατάργησε την απονομή Δώρου Χριστουγέννων. Η απόφαση αυτή πιστοποιεί ότι η γνωμοδότηση 214/2012 εξεδόθη για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Θεωρούμε, επομένως, επιβεβλημένο και αυτονόητο ότι θα ενεργήσετε αρμοδίως, ώστε η σοβαρότατη αυτή υπόθεση να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.