Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Μόνιμο χαράτσι 2,6 δισ. ευρώ το χρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κερδισμένοι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ιδιοκτήτες στο Παλαιό Ψυχικό.

Βαρύ λογαριασμό 2,650 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλους τους ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων φέρνει από το 2014 και κάθε χρόνο το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που ψηφίστηκε ύστερα από πολλά γράψε- σβήσε το Σάββατο.

Τις αρχικές μεγάλες ανατροπές μετά το μπαϊράκι γαλάζιων και πράσινων βουλευτών της επαρχίας που οδήγησαν σε δραστική μείωση των επιβαρύνσεων για αγροτεμάχια και οικόπεδα διαδέχτηκε πληθώρα αλλαγών της τελευταίας στιγμής.

Κερδισμένοι από αυτές τις αλλαγές είναι, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων απαλλαγής από τον φόρο αλλά και ιδιοκτήτες στο Παλαιό Ψυχικό, οι οποίοι κέρδισαν μείωση των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας για το 2012 και το 2013.

Με βουλευτική τροπολογία την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προβλέπεται ότι ο ΦΑΠ του 2012 και του 2013 θα επανυπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 και θα γίνει στη συνέχεια συμψηφισμός του φόρου με άλλες φορολογικές οφειλές. Στο Παλαιό Ψυχικό, η ανώτατη τιμή ζώνης αυξήθηκε από τα 4.500 στα 10.000 ευρώ το 2008, αλλά οι κάτοικοι δικαιώθηκαν ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρεμβάσεις με μείωση των φόρων υπήρξαν στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου και για ημιτελή κτίσματα και χέρσα αγροτεμάχια.

Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

- Απαλλαγές: Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία άνω του 80% απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων εφόσον το οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Το αρχικό όριο, το οποίο διατηρείται για τους λοιπούς φορολογούμενους, ήταν 9000 ευρώ με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

- Ημιτελή: Χαρακτηρίζονται ως ημιτελή και τα ακίνητα τα οποία έχουν ουσιαστικά αποπερατωθεί αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Για αυτά τα κτίσματα ο φόρος ακινήτων μειώνεται κατά 60%. Επί της ουσίας η διάταξη βοηθά τους κατασκευαστές ακινήτων με νεόδμητα αλλά απούλητα ακίνητα.

- Χέρσα αγροτεμάχια: Μειώνεται κατά 50% ο φόρος ακινήτων για αγροτεμάχια που είναι χέρσες και μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε αγρανάπαυση επιβαρύνονται με διπλάσιο βασικό φόρο (δύο ευρώ ανά στρέμμα) όπως και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

- Δημόσιο: Επιβάλλεται πλήρης φόρος ακινήτων σε όσους κατέχουν ακίνητα τα οποία ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η βασική δομή του νόμου που ψηφίστηκε το Σάββατο παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το νομοσχέδιο, όπως είχε κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, ο βασικός φόρος για τα σπίτια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό, για τα οικόπεδα από 3 έως 9000 ευρώ το στρέμμα και για τα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ το στρέμμα με διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα με τη χρήση αλλά χωρίς τους αρχικούς στρεβλούς συντελεστές απόστασης από τη θάλασσα ή ανάλογα με τις προσόψεις του αγρού.

Τα αγροτεμάχια άλλωστε εξαιρέθηκαν πλήρως κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται σε όσους φορολογούμενους έχουν ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.