Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Παπανικολάου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου, με επίκεντρο το μνημειώδες ιατρικό του επίτευγμα που, όπως πολλάκις τονίστηκε, "χάρισε ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο", ήταν η χθεσινοβραδινή μεγάλη εκδήλωση στο κτίριο του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εφέτος 130 χρόνων από τη γέννηση του Γ. Παπανικολάου στην Κύμη της Εύβοιας, στις 13 Μαΐου του 1883, ήταν υπό την αιγίδα του Αυστριακού υπουργού Επιστημών της Αυστρίας Καρλ-Χάιντς Τέχτερλε, και την διοργάνωσαν η Αυστρο-Ελληνική Εταιρεία και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης.



Στη σημασία της εκδήλωσης, «για να τιμηθεί ένας κορυφαίος ερευνητής που έσωσε και σώζει εκατομμύρια ζωές ανά τον κόσμο», αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Παθολογίας, καθηγητής Ζίγκουρντ Λαξ, και ο πρόεδρος της Αυστρο-Ελληνικής Εταιρείας, υφηγητής Γιόχαν Μπεκ-Μαναγκέτα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας Κώστας Φίζογλου, αναφερόμενος στις πολλές χιλιάδες Ελλήνων επιστημόνων που φεύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να υπάρξουν «πολλοί νέοι Παπανικολάου».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βιέννης Γκέρχαρντ Μπράιτενεκερ, σε διάλεξή του με τίτλο "Γεώργιος Παπανικολάου: Η ζωή του, η έρευνά του", παρουσίασε διεξοδικά τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Έλληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητή με την παγκόσμια ακτινοβολία, ο οποίος, όπως επεσήμανε ο κ. Μπράιτενεκερ, αδικήθηκε με την μη απονομή του βραβείου Νόμπελ για το οποίο είχε προταθεί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην τεράστια σημασία που είχε και έχει η ανακάλυψη της μεθόδου Παπανικολάου, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου οι ετήσιες κυτταρολογικές εξετάσεις αυξήθηκαν από τις 200.000 στα τέλη της δεκαετίας του 1960 σε ένα εκατομμύριο σήμερα, ενώ στο ίδιο διάστημα οι θάνατοι μειώθηκαν από τους 900 σε 200 κατ’ έτος.

Ως το πλέον επιτυχημένο προληπτικό ιατρικό μέτρο στην ιστορία της ανθρώπινης ιατρικής, χαρακτήρισε τη μέθοδο Παπανικολάου ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κυτταρολογίας Μάρτιν Τετς, στη διάλεξή του με τίτλο "Η σημασία του πρωτοποριακού έργου του Γεωργίου Παπανικολάου στο παρόν και στο μέλλον".

Στην εκδήλωση εκτέλεσαν έργα κλασικής μουσικής οι Πέτερ Γκέτσελ (βιόλα), Λουκία Λουλάκη (τσέλο) και Μαγκνταλένα Βιετσκόφσκα (βιολί).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.