Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οδύσσεια για τα "αυθαίρετα"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε νέες περιπέτειες οδηγούνται οι 300.000 και πλέον ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στο νόμο 401/11 (νόμος Παπακωνσταντίνου) με την υποχρεωτική προσκόμιση «Δελτίου δομικής τρωτότητας» του κτιρίου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη «νομιμοποίηση» του ακινήτου.

Σε υπουργική απόφαση που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνεται η υποχρέωση όλων όσοι έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν σε διαδικασίες «νομιμοποίησης», είτε με παλιότερους νόμους είτε με το νέο νόμο 4178/2013 (νόμος Καλαφάτη) να υποβάλουν-εκτός των άλλων δικαιολογητικών-«δελτίο δομικής τρωτότητας» του φέροντος οργανισμού ή μελέτη στατικής επάρκειας, ανάλογα με το είδος του κτιρίου.

Η κατάθεση των δύο εν λόγω δικαιολογητικών προβλέπεται τόσο από το «νόμο Καλαφάτη» όσο και από το «νόμο Παπακωνσταντίνου» που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως, στο «νόμο Παπακωνσταντίνου», η υποχρέωση κατάθεσης των δύο δικαιολογητικών ορίστηκε για τη δεύτερη φάση τακτοποίησης με αποτέλεσμα από τους 300.000 και πλέον που έχουν υπαχθεί στο νόμο αυτό, λιγότεροι από 100 να έχουν υποβάλει «δελτίο τρωτότητας» ή μελέτη στατικής επάρκειας. Σε αυτό συνέβαλε το πάγωμα των διαδικασιών τακτοποίησης, εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ να κηρύξει το νόμο αντισυνταγματικό και οι ιδιοκτήτες δεν ήξεραν αν πρέπει ή όχι να τα καταθέσουν…

Αν δεν το πράξουν όμως, η υπαγωγή τους θα είναι άκυρη. Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΚΑ πάντως, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον αμοιβή στους μηχανικούς , καθώς το «δελτίο τρωτότητας» ή η στατική μελέτη περιλαμβάνονταν στον πλήρη φάκελο ταυτοποίησης.

Οι 8 ενότητες στοιχείων

1.Ταυτότητα του κτιρίου

2.Γενικά σεισμολογικά και εδαφικά στοιχεία του κτιρίου

3.Δομικός τύπος του κτιρίου

4.Γενικά τεχνικά στοιχεία του κτιρίου

5.Στοιχεία γενικής τρωτότητας έναντι σεισμού

6.Στοιχεία «πρόσθετης» τρωτότητας

7.Ενδεχόμενη τρωτότητα έναντι άλλων αιτίων, και

8.Τελική βαθμολόγηση (δομική) και κατάταξη κτιρίου


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.