Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

«Απαρχαιωμένο» το νομικό καθεστώς δήλωσης γεννήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα με ληξιαρχική πράξη γέννησης που εκδόθηκε από τον δήμο Αθηναίων, καταδεικνύει σύμφωνα με τον δήμο της Αθήνας, το εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων.

Όπως αναφέρει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, «η εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού.

Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου!».

Στην ανακοίνωση ο δήμος Αθηναίων ανέφερε πως «θα αναμείνει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.