Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Πώς ξέρουμε τι καιρό θα κάνει;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (Ε.ΜΤ.Ε.), το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) σάς προσκαλούν σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Μετεωρολογία! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα, να μάθουν πώς λειτουργούν, να μιλήσουν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού και να ενημερωθούν για τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

18:00 – 21:00 Έκθεση μετεωρολογικών οργάνων από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Μετεωρολογικά όργανα σε λειτουργία

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα σε λειτουργία. Τα όργανα έχουν ευγενικά παραχωρηθεί από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα δουν θερμόμετρα και θερμογράφους (για την μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα) υγρογράφους (για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας), ανεμόμετρα (για την μέτρηση της έντασης του ανέμου), ανεμοδείκτες (για την μέτρηση της διεύθυνσης του ανέμου), ηλιογράφους (για την μέτρηση της ηλιοφάνειας), πυρανόμετρα και πυρηλιόμετρα (για την μέτρηση της ολικής, διάχυτης και άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας). Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά φορητούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μετεωρολογικό κλωβό, καθώς επίσης και μετεωρολογικό μπαλόνι με ραδιοβολίδα για την μέτρηση των μετεωρολογικών στοιχείων καθ’ ύψος στην ατμόσφαιρα.

Βίντεο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων

Στα βίντεο αυτά οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα «άγρυπνα μάτια» που παρατηρούν από ψηλά τον καιρό! Ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί μετεωρολογικοί δορυφόροι και πώς αυτοί χρησιμοποιούνται καθημερινά από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, τόσο για την παρακολούθηση και την πρόγνωση των καιρικών φαινόμενων όσο και για τις έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές;

Έκθεση γραμματοσήμων με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή στα γραμματόσημα του κόσμου»

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 100 γραμματόσημα και έχει ήδη παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα γραμματόσημα προέρχονται από 60 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και έχουν ως θέμα την κλιματική αλλαγή. Γιατί συμβαίνει, αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Ανάμεσα στις χώρες προέλευσης υπάρχουν και πολύ μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές…

Μετεω-παιχνίδι

(για παιδιά από 8 ετών και πάνω)

Οι μικρότεροι επισκέπτες θα μπορούν να παίξουν ένα παιχνίδι με θέμα τον καιρό. Στο παιχνίδι αυτό οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν την πορεία των παικτών!

18:30, 19:30 και 20:30- Επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης

Στις επιδείξεις αυτές θα μάθετε τα μυστικά των καιρικών φαινομένων και του κλίματος. Μελετάμε τις μοναδικές ιδιότητες του νερού που επηρεάζουν το κλίμα. Πώς σχηματίζονται τα θαλάσσια ρεύματα και γιατί οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν πιο ήπιο κλίμα; Πώς σχηματίζονται οι άνεμοι; Επιπλέον, «φτιάχνουμε» σύννεφα, βροχή, κεραυνούς και υδροστρόβιλους «δωματίου».

19:00 – 20:00 Ομιλία Ομ. Καθηγητή Χρήστου Σ. Ζερεφού, Ακαδημαϊκού, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, με τίτλο: «Η ανθρωπογενής αποσταθεροποίηση του κλίματος και η σημασία της Μετεωρολογίας στη διάγνωσή της»

Η διάλεξη θα έχει ως θέμα τη συμμετοχή ατμοσφαιρικών επιστημόνων και κλιματολόγων στην απόδειξη λειτουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνεπειών του. Η ιστορική διαδρομή ξεκινά απ’ το μακρινό παρελθόν και καταλήγει στα συμπεράσματα της πρόσφατης (2013) Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.