Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Κ.Π. Καβάφη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Την έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια», αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863-1933), παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), από τις 9 έως τις 25 Οκτωβρίου στο Πνευματικό του Κέντρο.

Ο καλλιτέχνης, εμπνεόμενος από 29 ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, αριθμός που υπαινίσσεται την ημερομηνία γέννησης και αποδημίας του Κ.Π. Καβάφη (29 Απριλίου), επιδιώκει με το πρότυπο φωτογραφικό έργο του να συμβάλλει στη γνωριμία του επισκέπτη - θεατή με το περιεχόμενο των ποιημάτων μέσα από μια διαδρομή εικαστικών ερεθισμάτων.

Η έκθεση παρουσιάζει την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του Γαλλή, που αφορμάται από τον αγγλικό αισθητισμό του 19ου αιώνα τον οποίο εκτιμούσε ο Καβάφης, και παράλληλα παραπέμπει ευθέως στη λογοτεχνία, οδηγώντας στην ανάπτυξη συλλογισμών που αφορούν τη σχέση των φωτογραφικών έργων με τους τίτλους και το περιεχόμενο των ποιημάτων που τα ενέπνευσαν.

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος, ο οποίος σε σχόλιό του γράφει: «Ο Γαλλής καταφέρνει να συγχρονίσει την "Αλεξάνδρειά" του με την αιώνια στιγμή της ποίησης του Καβάφη. Επίσης, φρόντισε η παρούσα "Αλεξάνδρεια" να συνάδει με βασικές αρχές του πάλαι ποτέ Αισθητισμού. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, ανάλογη εκείνης των αισθητικών καλλιτεχνών, μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Μέσα από τις στάσεις τους, τις εκφράσεις τους, τις ρωγμές τους, το ξεθώριασμά τους από την πατίνα του καιρού εκφράζεται ο εσωτερικός τους κόσμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο δημιουργός – συναισθήματα, σκέψεις, απώλειες, απουσίες, κενά, συγκρούσεις μακραίωνες με τον εαυτό, τη συνείδηση, το χρόνο, και τη ζωή».

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 19.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.