Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Μειώνονται οι ειδικές θέσεις στάθμευσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ειδικής θέσης στάθμευσης αποφάσισε ο δήμος.

Τη μείωση του αριθμού των ειδικών θέσεων στάθμευσης, σε φορείς, ιδιώτες και εταιρείες, από τον δήμο Θεσσαλονίκης οι οποίες θα χορηγούνται στο εξής με πιο αυστηρές προϋποθέσεις, ενέκρινε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο χθες, κατά τη διάρκεια της 18ης τακτικής συνεδρίασής του.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε σχετική πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που ορίζει ως βασική προϋπόθεση για την παραχώρηση χώρου στάθμευσης σε έναν φορέα, να μην γίνεται καθ’ υπέρβαση του ποσοστού του 15% των υπαρχόντων θέσεων στάθμευσης, σε τμήμα της οδού, όπου η προς παραχώρηση θέση, ορίζεται μεταξύ δύο καθέτων οδών. Να σημειωθεί πάντως ότι η παραπάνω προϋπόθεση δεν ισχύει σε περίπτωση παραχώρησης θέσης στάθμευσης σε Άτομα με Αναπηρία.

Σύμφωνα με την απόφαση ειδικές θέσεις στάσης και στάθμευσης θα παραχωρούνται στο εξής μετά από αίτημά τους:

-Σε οχήματα με αναπηρία, εφόσον φέρουν το ειδικό αναπηρικό σήμα.
-Σε οχήματα Γενικών Προξενικών Αρχών, που έχουν έδρα τους τη Θεσσαλονίκη. (Δεν συμπεριλαμβάνονται τα επίτιμα προξενεία).
-Σε σχολικά λεωφορεία, ασθενοφόρα, οχήματα τελετών κτλ, για ένα όχημα, στις εισόδους των εκπαιδευτηρίων, παιδικών σταθμών, κλινικών, νοσοκομείων, ναών κτλ.
-Σε ένα όχημα μήκους επτά μέτρων για ολιγόλεπτη στάση στις εισόδους ξενοδοχείων.
-Τράπεζες/ΕΛΤΑ: Θέση στάθμευσης έξι μέτρων μπροστά στις εισόδους των υποκαταστημάτων, μόνο για τα οχήματα χρηματαποστολών, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των καταστημάτων. Την υπόλοιπη ημέρα, η θέση θα πρέπει να παραμένει κενή.
-Αστυνομία/Τροχαία: Για λόγους ασφαλείας παραχωρούνται ειδικές θέσεις για τις ανάγκες στάθμευσης περιπολικών ή οχημάτων ασφαλείας, έμπροσθεν των Αστυνομικών Τμημάτων.
-Σε ένα όχημα των κεντρικών γραφείων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
-Ειδικές θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν οργανισμούς ή φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο, παραχωρούνται μετά από εισήγηση της διεύθυνσης Βιώσιμης -Κινητικότητας και Δικτύων, προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σημειώνεται πως για την αποτροπή στάθμευσης άλλων οχημάτων στις παραχωρούμενες θέσεις, θα ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία η έγκριση τοποθέτησης δύο σπαστών εμποδίων. Ο σκοπός της πρότασης αυτής είναι να αποσυρθούν τα πάσης φύσεως αυτοσχέδια εμπόδια που τοποθετούν οι ενδιαφερόμενοι.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων αποφασίζεται η ανάκληση των ειδικών θέσεων στάθμευσης, εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις, ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και πρόσθεσε:

«Επιδιώκουμε να βάλουμε τάξη και δώσουμε τέλος στο άναρχο καθεστώς του συστήματος στάθμευσης ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο κέντρο της πόλης να αναπνεύσει κυκλοφοριακά. Στόχος είναι να τηρηθεί αυτό που αποφασίσαμε και οι υπηρεσίες να υποστηρίζουν καθημερινά τις σχετικές αποφάσεις. Η δημοσιοποίηση του καταλόγου των θέσεων στάθμευσης σε ηλεκτρονικό αρχείο στο site του Δήμου θα συμβάλει στην δημοσιοποίηση των αποφάσεων και στην καθημερινή ενημέρωση των δημοτών».



Πηγή: http://voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.