Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ενέχυρο για χρέη στο Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη φιλοσοφία των ενεχυροδανειστηρίων υιοθετούν στην κυβέρνηση προκειμένου περιορισμένος αριθμός οφειλετών να αποφύγει τα... χειρότερα, αν δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.

Νομοσχέδιο που πολύ σύντομα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα προβλέπει τη σύσταση ενέχυρου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ο υπουργός, μέσω σχετικής απάντησης που διαβίβασε στη Βουλή σε ερώτηση του Β. Πολύδωρα για την περίπτωση του μέχρι πρότινος έγκλειστου Λ. Γαβαλά και την πρόταση του επιχειρηματία να μεταβιβάσει στο ελληνικό Δημόσιο κτίριο που ανήκει στην εταιρεία του προκειμένου καλυφθούν τα χρέη του, σημειώνει πως σύντομα θα προωθηθεί ρύθμιση που θα επιτρέπει σε έναν οφειλέτη που δεν μπορεί να πληρώσει με μετρητά το ποσό της οφειλής του, να έχει τη δυνατότητα να παραχωρεί άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα ίσης ή μεγαλύτερης αξίας.

Στην ερώτηση του κ. Πολύδωρα απάντησε και ο συναρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος ενημερώνει τον βουλευτή αναφέροντας πως «σε όσες περιπτώσεις ο νομοθέτης θέλησε να επιτρέψει τη δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο εμπράγματων δικαιωμάτων με σκοπό την απόσβεση ληξιπρόθεσμων οφειλών ή αποφυγή επιβολής φόρου, το προέβλεψε ρητώς, με το άρθρο 82 του νόμου 2961/2001, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης κληρονομητέου ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση -υπό προϋποθέσεις- του φόρου κληρονομιάς.

Ποινική δίωξη
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει πως προκειμένου να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων. Τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο όριο, αλλά και να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυραγάνης, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά αντίθετα εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται στο κατά τον νόμο αρμόδιο όργανο, δηλαδή τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή για τον έλεγχο των φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ξεκαθάρισε πως καμία από τις 1.750 υποθέσεις ελέγχου που αφορούν αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων δεν έχει παραγραφεί.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, αρχικά, το 2011, τις υποθέσεις είχαν αναλάβει 32 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου που είχαν συσταθεί για τον λόγο αυτό. Στη συνέχεια (τον Νοέμβριο του 2012) οι υποθέσεις ανατέθηκαν στα Διαπεριφερειακά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού έργου και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των ελέγχων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.