Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τσιγάρο και ποτό επιταχύνουν τη νοητική εξασθένιση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για κάθε 10 χρόνια ο εγκέφαλος γερνάει για 12 χρόνια.

Ο συνδυασμός καπνίσματος και μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ επιταχύνει τη νοητική εξασθένιση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είχαν 36% πιο γρήγορη επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας τους συγκριτικά με εκείνους που έπιναν μετριοπαθώς και δεν κάπνιζαν.

Το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ πολλές φορές συνυπάρχουν και τα συνδυαστικά αποτελέσματά τους στην πνευματική κατάσταση ενδέχεται να είναι πιο σημαντικά από το άθροισμα των συνεπειών που έχουν το καθένα μόνο του. Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε 6.473 ενήλικες (4.635 άνδρες και 1.838 γυναίκες ηλικίας 45-69 ετών σε μια περίοδο 10 χρόνων.

Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση τσιγάρων και ποτών, ενώ η νοητική τους λειτουργία (συμπεριλαμβανομένης της γλωσσικής και μαθηματικής λογικής τους, της βραχυπρόθεσμης γλωσσικής μνήμης και της γλωσσικής ευχέρειας) αξιολογήθηκε τρεις φορές σε αυτά τα δέκα χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι στους παρόντες καπνιστές που έπιναν παράλληλα πολύ, η νοητική πτώση ήταν 36% ταχύτερη από αυτή των μη καπνιστών που έπιναν μετριοπαθώς. Η επιδείνωση αυτή ήταν ισοδύναμη με τις συνέπειες 12 χρόνων χρήσης, δηλαδή δυο χρόνια παραπάνω από τα χρόνια για τα οποία αξιολογήθηκαν. Ανάμεσα στους καπνιστές, βρέθηκε ότι η επιδείνωση της πνευματικής λειτουργίας ήταν μεγαλύτερη όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν.

Ο επικεφαλής της έρευνας Gareth Hagger-Johnson είπε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η νοητική επιδείνωση ήταν 36% πιο γρήγορη σε ανθρώπους που ανέφεραν ότι κάπνιζαν και έπιναν παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο (14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες, 24 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες). Όταν μελετήσαμε τους καπνιστές που έπιναν πολύ, ανακαλύψαμε ότι για κάθε 10 χρόνια που περνάνε, ο εγκέφαλός τους γερνάει αντίστοιχα για 12 χρόνια».

«Από την οπτική της δημόσιας υγείας, το αυξημένο βάρος που σχετίζεται με τη διανοητική γήρανση μπορεί να μειωθεί, αν αλλάξουν οι συνθήκες ζωής. Εμείς θεωρούμε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν παραπάνω αλκοόλ από το επιτρεπόμενο όριο με τη σκέψη ότι το αλκοόλ τους προστατεύει από τη διανοητική γήρανση.

Η συμβουλή που δίνουμε ότι οι καπνιστές πρέπει να σταματήσουν ή να μειώσουν το τσιγάρο και γενικώς όλοι πρέπει να αποφεύγουν το πολύ αλκοόλ.

Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να συνδυάζουν δυο ανθυγιεινές συνήθειες, ειδικά από μια ηλικία και έπειτα. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στη μέση ηλικία μπορεί να προλάβει τη διανοητική γήρανση στα πρώτα χρόνια της τρίτης ηλικίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.