Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

S.O.S από τους γιατρούς του Ωνασείου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι γιατροί του Ωνασείου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ της Επιστημονική Ένωση Ιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, μετά τις αποφάσεις για νέες μειώσεις αποδοχών της Διοίκησης του νοσοκομείου, αποφασίζει στάση εργασίας 7.00-11.00 και 15.00-19.00 την 18η και 19η Ιουλίου 2013".

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί για το θέμα Έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθοριστεί η στάση που θα ακολουθήσουν.

"Το Δ.Σ. του Ωνασείου Κ.Κ. στην τελευταία συνεδρίασή του πριν τις καλοκαιρινές του διακοπές στις 16/7/13, έλαβε κυριολεκτικώς μονομερείς αποφάσεις εξοντωτικών μειώσεων των αποδοχών του Ιατρικού σώματος οι οποίες καθ΄ ομολογία του Γενικού Διευθυντή, δεν επιλύουν το οικονομικό πρόβλημα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν παρά την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη ο οποίος με άμεση οικονομική στήριξη εξασφάλισε την βιωσιμότητα του Ω.Κ.Κ. αφ΄ενός και έδωσε ανάσα ρευστότητας αφ΄ετέρου.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ι.Ω.Κ.Κ, είχαν με όλους τους τρόπους ενημερώσει την Διοίκηση του Κέντρου, ότι δεν συμφωνούν με οιαδήποτε νέα μείωση αποδοχών, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Συγχρόνως όμως, κατέθεσαν και προτάσεις βελτίωσης των οικονομικών του Ω.Κ.Κ. αλλά και την πρόθεση να επανεξετασθεί η μισθολογική πολιτική για το 2014, με τα όποια νέα δεδομένα στο τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση θεωρήσαμε, ότι με βάση την στήριξη του Υπουργού και τις διαλακτικές θέσεις της Ε.Ε.Ι.Ω.Κ.Κ, η Διοίκηση δεν θα προχωρούσε στις απαράδεκτες αποφάσεις περί μειώσεως αποδοχών στις οποίες κατέληξε", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δ.Σ. της Επιστημονικής Ένωσης των γιατρών, υπογραμμίζοντας ότι το Ωνάσειο κινδυνεύει.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

"Η 20ετής διαδρομή και προσφορά του ΩΚΚ και των ανθρώπων του είναι αναμφίβολα καταξιωμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η λεγόμενη "κουλτούρα" του ΩΚΚ βασίσθηκε στην ομαδικότητα, στην εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας, στην άμιλλα, στη διαφανή ανταμοιβή της καλώς εννοούμενης παραγωγικότητας. Αυτά όλα φαίνεται πως έπρεπε να "ξηλωθούν", και ...ξηλώνονται.

Η επιτυχία του ΩΚΚ, και κυρίως η διαχρονική καταξίωσή του στην ελληνική κοινωνία, ως του κορυφαίου ποιοτικά νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ και ΕΝΟΧΛΕΙ. Ενοχλεί "ακαδημαϊκούς" κύκλους, επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας (λείπουν τα 2000 καρδιοχειρουργικά και τα 10.000 καρδιολογικά περιστατικά τον χρόνο από τον αμιγώς Ιδιωτικό χώρο), πολιτικούς παράγοντες, πρώην εξέχοντα στελέχη του, που είτε επιδίωξαν -ανεπιτυχώς- να μεταφέρουν τη συνταγή του στα νέα τους πόστα, είτε απλώς ήθελαν να φανεί ότι "μετά από Εμένα το χάος". Ενοχλεί και κάποιους που ανήκουν σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες,

Επελέγη λοιπόν η μέθοδος της εκ των έσω άλωσης.

-Στη διοίκηση του νοσοκομείου τοποθετήθηκαν άνθρωποι με συγκεκριμένες εξαρτήσεις και αναφορές που δεν είχαν σχέση ή/και εχθρεύονταν την κουλτούρα του ΩΚΚ. Η θητεία τους υπήρξε σκανδαλώδης. Ρουσφέτια, "εξυπηρετήσεις", "βολέματα", και στρατηγική διάλυσης των επιτυχημένων δομών.

-Τοποθετήθηκε ως γενικός διευθυντής ένας συνταξιούχος, "δικτυωμένος" πολιτικά με δομές νοοτροπίας της δεκαετίας του 1980, μετά από μια καλοκαιρινή προκήρυξη παρωδία, κριθείς και ΕΠΙΛΕΧΘΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ....ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΛΟΣ. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έρχεται από παρελθόν, όπου και ανήκει και τα αποτελέσματα της διαχείρισής του κρίνονται ανεπαρκή και επικίνδυνα.

- Έγιναν διορισμοί ακόμη και πρώτου βαθμού συγγενών μελών του ΔΣ στην υπερπλήρη στρατιά των διοικητικών του νοσοκομείου.

- Συντάχθηκε και προωθήθηκε νέος Οργανισμός του Κέντρου, που ουσιαστικά διέλυσε το άκρως επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας, δημιουργώντας μια εσκεμμένα ασπόνδυλη, πλαδαρή, ασαφή και κατά συνέπεια αναποτελεσματική δομή, αυτή του Τομέα. Η μοναδική θετική διάταξη του Οργανισμού ήταν η πρόβλεψη θεσμοθέτησης της διαδικασίας αξιολόγησης και εξέλιξης. Δυστυχώς ακόμα και αυτή η διαδικασία δεν υλοποιήθηκε και εκφυλίστηκε στη πράξη με συνεχείς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

- Αυθαίρετες μετακινήσεις ιατρών από τμήμα σε τμήμα, καταργήσεις απαραιτήτων οργανικών θέσεων με έλλειψη στρατηγικής και εξυπηρέτηση μικρο-συμφερόντων στη λειτουργία της Ιατρικής Υπηρεσίας δημιουργούν και εμπεδώνουν κλίμα αναστάτωσης, ανασφάλειας και πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

- Αγνοήθηκαν σκόπιμα και συστηματικά, εποικοδομητικές και ζωτικής σημασίας προτάσεις της ΕΕΙ ΩΚΚ για τη βελτίωση των οικονομικών του Κέντρου.

Η πρότασή μας στη Διοίκηση να αναλάβει κεντρικά τη διαχείριση της λίστας ασθενών προς εισαγωγή, αφαιρώντας αυτό το "προνόμιο" από τις ιατρικές διευθύνσεις, αποσκοπούσε στη αποτροπή πιθανής διακίνησης μαύρου χρήματος, (με όλες τις ενδεχόμενες παρένέργειες διαπλοκής που αυτό προκαλεί) και στην αύξηση των εσόδων του Κέντρου με περισσότερο ρεαλιστική τιμολογιακή πολιτική.

- Αγνοήθηκαν, ή όχι, από το Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες καταγγελίες για χρηματισμό;

- Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής στενότητας προσελήφθη διευθυντής καρδιοχειρουργός, χωρίς ακόμη να έχει αφυπηρετήσει ο προηγούμενος, και ενώ η θέση θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί από το ήδη υπάρχον ιατρικό δυναμικό, χωρίς επιπλέον κόστος.

- Χωρίς καμία προηγηθείσα συζήτηση διαβούλευση και διαπραγμάτευση, πέραν αυτών με τους συνήθεις "μυστικοσυμβούλους από το βασίλειο του απυρόβλητου", αποφασίσθηκαν μονομερείς ακραίες ( έως και 55% ) περικοπές των ιατρικών αμοιβών, σε μια κλασσική λογική «διαίρει και βασίλευε». Το ΔΣ αθέτησε τις προ έτους δεσμεύσεις του, όταν είχε προβεί σε σημαντικές μειώσεις των ιατρικών αποδοχών της τάξης του 30%. Το Ιατρικό Σώμα υλοποίησε την παραίνεση της Διοίκησης, για αύξηση της παραγωγικότητας για το 2012 και παρόλα αυτά η οικονομική πολιτική και διαχείριση της Διοίκησης απέτυχε να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα του ΩΚΚ. Ως εκ τούτου πρόκειται για μια εκτός λογικής απόφαση, που δεν συνεισφέρει τίποτα ουσιώδες στην βελτίωση της οικονομικής θέσης του Ωνασείου ΚΚ (κατά δημόσια δήλωση του Προέδρου του ΔΣ του ΩΚΚ), ούτε στην ανακούφιση του δημόσιου προϋπολογισμού, με δεδομένη την κάλυψη της μισθοδοσίας του Ιατρικού Προσωπικού από τα έσοδα του Κέντρου. Αντίθετα, υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία με έντονα χαρακτηριστικά αντεκδίκησης και χαιρεκακίας. Είναι χαρακτηριστικές οι μεμψίμοιρες ερωτοαποκρίσεις των Μελών του ΔΣ του ΩΚΚ για τους δικούς τους - προσωπικούς- μισθούς και συντάξεις, παρουσία του ΔΣ της ΕΕ των Ιατρών του Κέντρου".

"Η πρόθεση για κοινωνική προσφορά του ευεργέτη Α. Ωνάση του ΩΚΚ, υλοποιείται στο ακέραιο από το κορυφαίο ιατρικό προσωπικό, με την άοκνη εργασία και την άριστη τεχνογνωσία του. Έτσι το Ωνάσειο ΚΚ κατέχει σταθερά πρωτεύουσα θέση στο χώρο της Υγείας, με αναντικατάστατο κοινωνικό ρόλο και επιβιώνει των διοικήσεών του. Η Επιστημονική Ένωση Ιατρών ΩΚΚ εκφράζει τη βαθειά ανησυχία της για τις εξελίξεις στο κορυφαίο καρδιοχειρουργικό-καρδιολογικό κέντρο της χώρας και δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στους σχεδιασμούς και την πρακτική της διοίκησης του Κέντρου που -είναι πλέον βέβαιο- ενσυνείδητα και προμελετημένα το αποδομεί.

Το μόνο που λείπει στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι σύγχρονη, επαγγελματική διοίκηση με όραμα. Θα κάνουμε το ΠΑΝ για να την αποκτήσει", καταλήγει η ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.