Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση θα προσφέρει υπηρεσίες στα ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κενό που έχει αφήσει το Κράτος εδώ και χρόνια έρχεται να καλύψει η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) στη Ρόδο, οι «Ασκληπειάδες» που έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία της και τις υπηρεσίες της μπορούν να δέχονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή από Άτομα με Αναπηρίες μέχρι ηλικιωμένοι.

Την πρώτη Κοιν.Σ.ΕΠ. λοιπόν, παρουσίασαν χθες οι ίδιοι που την απαρτίζουν και γι’ αυτήν μίλησε κυρίως ο Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου ΑμΕΑ κ. Μανόλης Ζηδιανάκης ενώ παρόντες ήταν και άλλα μέλη της όπως η ψυχολόγος, η κοινωνική λειτουργός κ.α.
Καταρχήν, αυτή η μορφή συνεταιρισμού η οποία είναι καινούργια στη χώρα μας, μέχρι

στιγμής-απ’ ό,τι έχει γίνει γνωστό, τουλάχιστον-στην περιοχή μας έχει εφαρμοστεί, για άλλους τομείς, στο νησί της Κω ενώ στη Ρόδο υπάρχει η πρόταση για να λειτουργήσει μ’ αυτό τον τρόπο το πάρκο του Ροδινιού.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις απαρτίζονται από τα ίδια τα άτομα ή τους φορείς που προσφέρουν τις υπηρεσίες, δηλαδή οι ίδιοι απασχολούνται και διευθύνουν τον Συνεταιρισμό.

Η λογική είναι να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες έναντι χαμηλού αντιτίμου και κυρίως σε τομείς όπου το Κράτος «υπολειτουργεί», υπηρεσίες μάλιστα που ενέχουν έντονα και το στοιχείο της κοινωνικής προσφοράς και, παράλληλα, μπορούν οι ίδιοι οι μέτοχοι της Κοιν.Σ.Επ. να έχουν απασχόληση, οπότε συνεισφέρει και στον περιορισμό της ανεργίας.

Μιλώντας, λοιπόν, χθες ο κ. Ζηδιανάκης για την πρωτοβουλία τους αυτή, είπε, καταρχήν, ότι ξεκίνησε από το κενό που διαπιστώνεται και στην περιοχή μας για την κάλυψη των αναγκών και των υπηρεσιών προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, υφίσταται αδυναμία κάλυψης των αναγκών και για μία μορφή τουρισμού, τον ιατρικό.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Κοιν.Σ.Επ. δεν ανήκει σε επιχειρηματίες αλλά σε όλους τους εργαζόμενους στους οποίους και κατανέμονται τα κέρδη. Σημειώνεται ότι οι Κοιν.Σ.Επ. εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι «Ασκληπειάδες» είναι η πρώτη τέτοιας μορφής επιχείρηση στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης. Απαρτίζεται από ένα Νομικό Πρόσωπο που είναι η περιφερειακή ομοσπονδία των ΑμΕΑ και 13 φυσικά πρόσωπα ενώ είναι μία δομή «ανοιχτή» και μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί.

Ήδη, ξεκίνησαν να ενημερώνουν τους ξενοδόχους ενώ άμεσα θα τοποθετηθούν και ενημερωτικά σταντ στα ξενοδοχεία και θα εκδοθεί σήμα πιστοποίησης. Επίσης, έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια.

Μάλιστα, μέχρι τώρα 25 άτομα έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες της ενώ έχουν γίνει πάνω από εκατό μετακινήσεις.

Οι ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχει οι Κοιν.Σ.Επ. και μπορεί να παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες είναι φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτές, γιατρός και φυσικά οδηγός.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι», μετακινήσεις π.χ. στο αεροδρόμιο ενώ διαθέτει και ένα αμαξίδιο για την Παλιά Πόλη και επίσης βρίσκεται στη διαδικασία να προμηθευτεί και ένα ειδικό μηχάνημα που βοηθάει τα ΑμΕΑ να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους κτλ.

Όσο για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί αυτή χαρακτηρίζεται προσιτή και μπορούν να δέχονται τις υπηρεσίες και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, μία μετακίνηση κοστίζει όσο με το ταξί με μία μικρή προσαύξηση επειδή πάντα υπάρχει μαζί και συνοδός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.