Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Φόρος πολυτελείας για να μειωθεί ο ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα αναμένεται να κλείσει η συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από μία ακόμη μαραθώνια συνάντηση που είχε με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των δανειστών πρότεινε μια σειρά από ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις των στρατιωτικών και των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αλλά και να πείσει την τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου οικονομικών προτάθηκε να ισχύσει από φέτος ο φόρος πολυτελείας – αντί για το 2014 – προκειμένου να δεχτεί η τρόικα την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ωστόσο οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα ανακοινώσουν στην σημερινή συνάντηση τις οριστικές τους αποφάσεις.

«Οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά για την επίτευξη συμφωνίας» σημείωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τα ισοδύναμα μέτρα που προτάθηκαν στην τρόικα:

• Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

• Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)

• Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

• Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).

• Η τρόικα φέρεται να «αποδέχεται» τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη «μετάθεση» για το 2014 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ, παραμένοντας, πάντως, αμετακίνητη στη διατήρηση του συμφωνηθέντος στόχου σχετικά με τις εισπράξεις για τη διετία 2013- 2014.

Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα (με τη διαδικασία του επείγοντος), αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση, η οποία, πάντως, αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ή, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.