Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πρόληψη και θεραπεία των ραγάδων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή εμφάνισης του προβλήματος.

Σίγουρα η πρόληψη σε όλες τις διαταραχές που ανατρέπουν την υγεία μας, είναι το καλύτερο. Κάτι τέτοιο και στην περίπτωση των ραγάδων μας γλιτώνει από «μπελάδες» που ευτυχώς βέβαια έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση.

Τι να κάνω για να το προλάβω

Απλά φροντίστε τον εαυτό σας, δηλαδή:

- Τρώτε υγιεινά ώστε να παρέχετε τα απαραίτητα στοιχεία στα κύτταρα του δέρματος για να παράγουν τις ωφέλιμες ίνες του.

- Πίνετε αρκετό νερό μια που ενισχύει τις αντοχές του δέρματος.

- Φροντίστε για την ενυδάτωση της επιδερμίδας με καλλυντικά (που καλό είναι να μην είναι φορτωμένα με επικίνδυνες χημικές ουσίες).

- Ακολουθήστε ισορροπημένο τρόπο ζωής χωρίς «σκαπανεβάσματα» τόσο στο σωματικό βάρος, όσο και στη ψυχική διάθεση.

- Ακολουθήστε άσκηση με μέτρο και αποφύγετε τη χρήση πρωτεϊνούχων και ορμονικών σκευασμάτων.

- Ακούστε το σώμα σας και φροντίστε το.

Όλα τα παραπάνω κάνουν καλό όχι μόνο στην πρόληψη της εμφάνισης ραγάδων αλλά στη γενικότερη καλή υγεία.

Οι ραγάδες είναι μια ατροφική ουλή. Σχηματίζεται στα σημεία του δέρματος όπου οι κολλαγόννες και ελαστικές ίνες δεν επαρκούν για να ενισχύσουν την περιοχή σε μια απότομη μεταβολή μήκους. Το δέρμα μας αποτελείται από κύτταρα, ίνες και νερό. Τα δομικά κύτταρα του δέρματος (επιθυλιακού τύπου) παράγουν 3 ειδών ίνες, που συγκρατούν όλα τα επιμέρους στοιχεία στην θέση τους. Αυτές είναι: οι κολλαγγόνες που είναι υπεύθυνες για την συγκράτηση του νερού, οι δικτυωτές για το πλέγμα πάνω στο οποίο στηρίζονται τα υπόλοιπα στοιχεία και οι ελαστικές για την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του θέση αν τραβηχτεί κατά 1,5 φορά.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία τόσο της παραγωγής αυτών των σημαντικών ινών, όσο και της αποτελεσματικότητας τους στην εργασία που επιτελούν. Ας αναφέρουμε μερικούς:

Απότομη αύξηση βάρους, αλλά και μείωση που διαταράσσει τις δυνάμεις τάσης που ασκούνται στο δέρμα.

Απότομη αύξηση ύψους, που αυξάνει το μήκος του δέρματος ξαφνικά και μόνιμα.

Γενετική προδιάθεση, που καθορίζει την αρχή και το τέλος της λειτουργικής χρονικής διάρκειας των δερματικών κυττάρων, επομένως και της παραγωγής ινών από αυτά.

Έλλειψη νερού, δομικό συστατικό του δέρματος αλλά και ολόκληρου του σώματος που αυξάνει την αντίστασή του σε καταστάσεις διάτασης.

Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, σημαντικά υλικά για την δημιουργία των ινών του δέρματος.

Ορμονικές διαταραχές, που αυξάνουν την κατακράτηση, διαταράσσουν την ισορροπία του βάρους αλλά και της διάθεσης με τις επακόλουθες παρενέργειες (πχ «επιδρομή» στη ζαχαρούχα τροφή).

Τύπος δέρματος, που καθορίζει τις αντοχές του σε καταστάσεις στρες.

Πού εμφανίζονται

Οπουδήποτε έχουμε δέρμα, με μεγαλύτερη πιθανότητα όμως στις περιοχές που έχουμε μεγαλύτερη τάση για απότομη μεταβολή μήκους του δέρματος (αρθρώσεις, περιοχές με συσσώρευση λιπώδους ιστού, περιοχές απότομης αύξησης του μυϊκού τόνου, περιοχές καταγμάτων)

Σε ποιους εμφανίζονται

Σε αθλητές που αυξάνουν την μυϊκή μάζα απότομα, σε άτομα που είναι στην εφηβεία και αλλάζουν γρήγορα το σώμα τους, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (σε ποσοστό 90%), αλλά και σε απότομες αλλαγές βάρους.

Γενικότερα στον καθένα μας, όταν συντρέχουν ένας ή -τις περισσότερες φορές-, παραπάνω από ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία ραγάδων.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, αφού πλέον δημιουργηθούν;

Η αρχή λειτουργίας όλων των δραστικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι η ελεγχόμενη καταστροφή του δέρματος γύρω και μέσα στην ζώνη της ραγάδας και ταυτόχρονα η ενίσχυση της ανάπλασης και αναγέννησης του.

Έτσι έχουμε δραστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν τις στοιβάδες της επιδερμίδας και δερμίδας σταδιακά και με τα κατάλληλα καλλυντικά αναπλάθεται το δέρμα σε διάστημα ενός μήνα, όπως:

- Lazer
- Μεσοθεραπεία
- Peeling (Φυτικό, Χημικό, Δερμοαπόξεση)
- Υπερήχους
- Ηλεκτροδιέγερση
- Συνδυαστικές μεθόδους που γίνονται στις ραγάδες με κόκκινο χρωματισμό (καλή αιμάτωση δηλαδή). Σε αυτές έχουμε πολλές πιθανότητες βελτίωσης έως και εξαφάνιση τους.

Από την άλλη οι ραγάδες με λευκό, υπόλευκο χρωματισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες βελτίωσης και σίγουρα μετά από πολλαπλές επεμβατικές εφαρμογές.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.