Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Στρείδια… τα φρούτα της θάλασσας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να τρώτε στρείδια λόγω της λαχταριστής τους γεύσης ή εξαιτίας της ικανότητάς τους να ενισχύουν την ερωτική ζωή, αλλά ίσως να μην γνωρίζετε ότι επιπλέον προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Τα στρείδια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Άλλοι τα λατρεύουν κι άλλοι τα μισούν, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα στρείδια κάνουν καλό στην υγεία.

Ενώ το στρείδι μαργαριταριού είναι γνωστό για την παραγωγή όμορφων, φυσικών και καλλιεργημένων μαργαριταριών, άλλα στρείδια είναι γνωστά για τη χαρακτηριστική τους γεύση, είτε είναι βραστά, είτε στον ατμό, τηγανητά ή με το μισό κέλυφος.

Κάποιοι αποφεύγουν να τα καταναλώνουν εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.

Παρόλα αυτά, έχουν πολλές θετικές θρεπτικές ιδιότητες, τις οποίες αξίζει να γνωρίζουμε:

Έχουν λίγες θερμίδες

Τα στρείδια είναι ένα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο, που σημαίνει ότι έχουν λίγες θερμίδες. Αν προσθέσετε περισσότερες ανάλογες τροφές στη διατροφή σας θα χάσετε πιο εύκολα βάρος, επειδή θα αισθάνεστε χορτάτοι ενώ θα έχετε περιορίσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Έξι στρείδια έχουν μόνο ένα γραμμάριο κορεσμένου λίπους και 57 θερμίδες. Και με αυτά τα χαρακτηριστικά τα στρείδια μπορούν να… αγαπηθούν από τον καθένα.

Αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης

Τα στρείδια αποτελούν μια πλούσια πηγή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωτεΐνης: έξι στρείδια περιέχουν περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα στρείδια είναι υψηλής ποιότητας και είναι συνήθως πιο εύκολη στην πέψη, σε σχέση με άλλες μορφές πρωτεΐνης όπως αυτή στο κοτόπουλο και στο βοδινό.

Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Τα ωμέγα-3 και το κάλιο και το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κατ’ επέκταση να μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να μειώσουν τη φλεγμονή, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο.

Είναι αφροδισιακά;

Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να έχουν δείξει ότι τα στρείδια μπορούν να αυξήσουν πραγματικά τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά το σίγουρο είναι πως μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωσή της. Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από κάθε άλλο τρόφιμο και ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για τη σεξουαλική υγεία των ανδρών σε σημείο που σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας αυτού του μετάλλου, μπορεί να οδηγήσουν και σε ανικανότητα.

Όσον αφορά στις γυναίκες, ο ψευδάργυρος βοηθά στην αύξηση των οιστρογόνων και στη γονιμότητα. Το πιο πιθανό πάντως είναι, τα στρείδια να αυξήσουν τη λίμπιντό σας με τη δύναμη της υποβολής, όπως τα ροδάκινα, το αλκοόλ, η σοκολάτα και οποιαδήποτε άλλη τροφή με σχετική φήμη.

Είναι πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα στρείδια είναι η πλουσιότερη πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση πληγών και στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην όραση και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη της τύφλωσης τη νύχτα. Ελλείψεις ψευδαργύρου συναντώνται σε αλκοολικούς και άτομα με νεφρικές νόσους. Τα στρείδια είναι επίσης πλούσια πηγή και άλλων μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών

Τα στρείδια αποτελούν μια καλή πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των A, B, C και D. Τα θαλασσινά είναι μια από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D, μια βιταμίνη που αποτελεί νέα «υπόσχεση» στην πρόληψη των ασθενειών.

Τι να προσέξετε

Αγοράστε τα στρείδια ζωντανά και εκείνα που έχουν ανέπαφα τα κελύφη τους. Αν το κέλυφος είναι ανοιχτό, αγγίξτε το απαλά για να δείτε αν κλείσει (σημάδι πως είναι ζωντανό). Σε αντίθετη περίπτωση, μην τα επιλέξετε. Το άρωμά τους πρέπει να θυμίζει θάλασσα και θα πρέπει να είναι αρκετά βαριά, που σημαίνει πως δεν έχουν στεγνώσει.

Αν είστε αλλεργικοί στα θαλασσινά και σε άλλα είδη τροφίμων του ίδιου τύπου, συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο πριν την κατανάλωση σχετικών τροφίμων (όπως στρειδιών).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.