Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το μαρτύριο του εκκαθαριστικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να διασταυρώσει αμέσως τα εισοδήματα που δηλώνουν ηλεκτρονικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι μπλοκάρει και την άμεση έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος, σε αντίθεση με τις περυσινές δηλώσεις, όπου ο φορολογούμενος είχε τη δυνατότητα να εκτυπώσει με την οριστική υποβολή της δήλωσης το εκκαθαριστικό του σημείωμα.

Σύμφωνα με το euro2day.gr το πρόβλημα έχει προκληθεί λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από τους εργοδότες (έντυπο Ε7). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί με τη σειρά της και η ΓΓΠΣ να διασταυρώσει τα ποσά του φόρου που έχει αποδώσει στο Δημόσιο κάθε εργοδότης με αυτά που αναγράφουν μισθωτοί και συνταξιούχοι στις δηλώσεις τους.

Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων Ε7 θα καθυστερεί και η έκδοση των εκκαθαριστικών για μισθωτούς και συνταξιούχους, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξη του φόρου εισοδήματος και γενικότερα για την πορεία των εσόδων.

Όπως προκύπτει από την έως τώρα ροή των φορολογικών δηλώσεων:

-Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους, αντί εκκαθαριστικού σημειώματος, λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα από την εφορία το οποίο λέει ότι θα υπάρξει ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης.

-Ένας στους δέκα καλείται στην εφορία για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ήδη ουρές στις εφορίες.

Για προσκόμιση δικαιολογητικών καλούνται κυρίως φορολογούμενοι που δηλώνουν μεγάλες δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, ιατρικά έξοδα, τόκους δανείων πρώτης κατοικίας κ.ά.) καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν πιστωτικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

-Εκκαθαριστικό εκδίδεται μόλις για το 10% των φορολογουμένων, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διασταυρώσεις των ποσών που δηλώνουν στην εφορία (εισοδήματα από ακίνητα κ.λπ.).

Ανοιχτή η πύλη και για εκπρόθεσμες δηλώσεις

«Το σύστημα θα δέχεται τις δηλώσεις χωρίς κανένα κλείδωμα, η πύλη θα είναι ανοιχτή συνέχεια» υπογράμμισε γ.γ. εσόδων Χ. Θεοχάρης, ενώ για το αν οι δηλώσεις αυτές θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες τόνισε ότι «κάνουμε κάθε προσπάθεια, θέλουμε να δούμε το γεγονός για να μπορέσουμε να δείξουμε επιείκεια».

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ο φορολογούμενος χάνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι επιβαρύνεται με πρόσθετο φόρο 500 ευρώ, η Εφορία δεν του αναγνωρίζει ούτε τις αφορολόγητες δαπάνες, ενώ τιμωρείται με πρσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Ενας στους δύο φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο 980 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ περίπου ένας στους πέντε καλείται να εισπράξει επιστροφή φόρου, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 238 ευρώ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.