Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Άνω-κάτω οι αντικειμενικές τιμές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων "βγάζει" ο νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής τους στις εμπορικές τιμές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα με την ένταξη περιοχών εκτός σχεδίου όπου σήμερα ισχύουν "βασικές αξίες" για οικόπεδα και αγροτεμάχια και "τιμές εκκίνησης" για κατοικίες και κτίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των αντικειμενικών τιμών που έχει επεξεργασθεί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μεγάλες αυξήσεις μέχρι και πάνω από 100% στα ακίνητα σε "λαϊκές" και μεσαίες περιοχές εντός σχεδίου, καθώς και σε κατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές της Αττικής, αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικά και παραθαλάσσια μέρη και κυρίως νησιά.

Ειδικότερα, οι αναπροσαρμογές θα είναι τριών ταχυτήτων αξιών 30%-50% στις λαϊκές συνοικίες, κυρίως της Αθήνας. Το σκεπτικό είναι ότι η τιμή ζώνης στις περιοχές αυτές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική τιμή αλλά και από το κόστος οικοδομής.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, "υπάρχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 600 ευρώ το τ.μ. αλλά και με το κόστος οικοδομής να ξεπερνά τα 800 ευρώ το τ.μ. Αυτό είναι μια στρέβλωση που θα διορθωθεί". Υποψήφιες για το "φορολογικό σοκ" είναι περιοχές όπως το Πέραμα, η Νίκαια, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός, η Δραπετσώνα, τα Άνω Λιόσια, η Ελευσίνα, όπου οι κατώτερες αντικειμενικές είναι κάτω από 1.000 ευρώ το τ.μ.

Μείωση 20%-40% στις τιμές ζώνης ακριβών περιοχών όπως η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη. Εκεί οι αντικειμενικές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις ισχύουσες εμπορικές. Για παράδειγμα, υπάρχουν σπίτια που φορολογούνται με αντικειμενική 8.800 ευρώ το τ.μ. αλλά δεν πωλούνται πάνω από 6.000 ευρώ το τ.μ.





Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.