Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Θερίζουν οι αρθρίτιδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, υπονομεύει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων. Υπολογίζεται ότι τρεις στους 10 Έλληνες ταλαιπωρούνται από κάποια ρευματική πάθηση, το πιο συχνό αίτιο λειτουργικής ανικανότητας.

Τα ευρήματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και δείχνουν το μέγεθος του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος: Το 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι παθήσεις αυτές, γι' αυτό καθυστερούν να απευθυνθούν σε ρευματολόγο, όταν παρουσιάσουν ρευματική πάθηση.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι η μη έγκαιρη διάγνωση και η μη εφαρμογή σωστής θεραπείας που οδηγούν στην πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών και παραμορφώσεων, ακόμη και αναπηρίας, τόνισε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Σπύρος Ασλανίδης.

Ειδικότερα η πανελλήνια έρευνα του Ιδρύματος έδειξε ότι, οι ρευματικές παθήσεις, δηλαδή οι παθήσεις των αρθρώσεων, μυών, τενόντων, οστών και σπονδυλικής στήλης, αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, με περισσότερους από 2.500.000 Έλληνες να υποφέρουν από κάποια ρευματική πάθηση.

Τα αναλυτικά στοιχεία

Βάσει της έρευνας:

i) Οι ρευματικές παθήσεις, συγκριτικά με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, αποτελούν τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών, το πιο συχνό αίτιο & ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις), το 30% των απουσιών από την εργασία και το 20% των ιατρικών επισκέψεων & της χρήσης φαρμάκων

ii) Οι ασθενείς καθυστερούν πολύ να απευθυνθούν στους ειδικούς γιατρούς. Για παράδειγμα μόνο το 13% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες και το 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μη ορθή διάγνωση και η μη εφαρμογή σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Έτσι παρουσιάζονται και προκαλούνται:
- Παραμορφώσεις και μη αναστρέψιμες βλάβες στις αρθρώσεις
- Σημαντικές κινητικές λειτουργικές διαταραχές ή και αναπηρία και τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς και στο κοινωνικό σύνολο.

iii) Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών είναι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση. Για την εξασφάλισή των οποίων, απαιτείται ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις.

Έλλειψη ενημέρωσης

Άλλη πρόσφατη πανελλήνια έρευνα του Ιδρύματος έδειξε ότι το επίπεδο ενημερότητας του γενικού πληθυσμού για τις ρευματικές παθήσεις είναι πολύ χαμηλό:
i) 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις.
ii) Μόνο 5,2% των ατόμων με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο απευθύνονται σε ρευματολόγο.
iii) Μόνο 3,6% των ατόμων με πόνο στη μέση απευθύνονται σε ρευματολόγο.
iv) Μόνο 9,5% των ατόμων με πόνο στον αυχένα απευθύνονται σε ρευματολόγο.
v) Μόνο 23% των ατόμων με πόνο σε 2 ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο.
vi) 47% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις είναι ανύπαρκτη, 47,6% ότι είναι ελάχιστη και μόνο 5,4% ότι είναι αρκετή.


Πηγή: http://www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.