Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«Ανάσα» για την καταβολή του ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ανάσα» σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να καταβληθεί σε δόσεις ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Πιο συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ με βάση το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

• Η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ μπορεί να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτή εάν καταβληθεί ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.6. 2013 και τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.7.2013.

• Στη συνέχεια σε περίπτωση εμπρόθεσμης δήλωσης ο ελεύθερος επαγγελματίας ή η επιχείρηση καλείται να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα είναι ίση με το 50% του συνολικού ποσού αφού αφαιρεθεί το ελάχιστο ποσό που δόθηκε κατά την υποβολή της δόσης. Αυτή η δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες τον ίδιο μήνα με την υποβολή της δήλωσης.

• Η δεύτερη δόση που είναι το υπόλοιπο 50% του ποσού προσαυξημένο κατά 2% θα πρέπει να καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες τον επόμενο μήνα από εκείνον που υποβλήθηκε η δήλωση ΦΠΑ.

• Η κάθε δόση θα είναι ληξιπρόθεσμη στην περίπτωση που δεν καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του κάθε μήνα.

• Εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας ή η επιχείρηση υποβάλλει τη δήλωση και καταβάλλει το ποσό που καλύπτει ή ξεπερνάει το 50% του συνολικού ποσού για τον ΦΠΑ τότε δεν υπάρχει υποχρέωση να καταβληθεί κάποιο ποσό στο τέλος του μήνα ως πρώτη δόση. Έτσι το υπόλοιπο ποσό που είναι μικρότερο του 50% του συνολικού ποσού πληρώνεται κανονικά τον επόμενο μήνα από εκείνον που υποβλήθηκε η δήλωση προσαυξημένο κατά 2%.

• Στη συνέχεια το σύνολο του οφειλόμενου φόρου βεβαιώνεται μαζί με την προσαύξηση του 2% επί της δεύτερης δόσης με την υποβολή της δήλωσης καθώς και ότι εξακολουθεί να υπάρχει υποχρέωση καταβολής της προσαύξησης που υπολογίζεται για το οφειλόμενο ποσό της δεύτερης δόσης (στο τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση), ανεξάρτητα εάν το ποσό ή μέρος αυτού καταβληθεί έως το τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης.

• Η υποβολή της χρεωστικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου ΤΑΧΙSnet οριστικοποιείται (γίνεται αποδεκτή) κατά το χρόνο που καταβάλλεται το ποσό που αναγράφεται στην ταυτότητα πληρωμής. Μέχρι τον ανωτέρω χρόνο η δήλωση μπορεί να διαγραφεί και να υποβληθεί εκ νέου. Μετά το χρόνο αυτό οποιαδήποτε διόρθωση γίνεται με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η πιστωτική ή μηδενική δήλωση οριστικοποιείται κατά το χρόνο υποβολής της στο ειδικό δίκτυο TAXISnet.

• Στην περίπτωση που το ποσό του οφειλόμενου φόρου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ το υπόλοιπο του ποσό που δεν καταβλήθηκε με τη δήλωση ΦΠΑ καταβάλλεται τελευταία εργάσιμη του μήνα υποβολής της δήλωσης.

• Επιπλέον η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων είναι η 20η ημέρα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο και όχι η 26η που ήταν σε ισχύ έως σήμερα.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.