Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΑμεΑ: «Το δικαστήριο ξοδεύει την περιουσία μου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρετανός κατηγορεί υπηρεσία για ασφυκτικό έλεγχο παρά τη θέλησή του.

Οι αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου που έχει επιφορτιστεί με τη λήψη αποφάσεων για ανθρώπους που αδυνατούν να το πράξουν, διχάζουν τη βρετανική κοινωνία.

Ο λόγος για το Court of Protection που συστάθηκε το 2005 και αποστολή έχει τη λήψη αποφάσεων προς όφελος ανθρώπων ηλικιωμένων, ψυχικά ασθενών ή εν γένει οποιουδήποτε που κρίνεται ότι δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Κριτική στον τρόπο που λειτουργεί άσκησε ο βουλευτής John Hemming, ο οποίος μίλησε για αποφάσεις στα όρια της νομιμότητας. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν περιπτώσεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις, ενάντια στη θέληση του ενδιαφερόμενου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της DailyMail, το ειδικό δικαστήριο διαχειρίζεται περιουσίες 16.000 ανθρώπων, συνολικής αξίας 2 δισ. λιρών, ήτοι περίπου 2,37 δισ. ευρώ, και αποδίδει στους κατόχους ένα μέρος μόνο των τόκων.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο κατηγορείται ότι τα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε λογαριασμό κρατικής τράπεζας με χαμηλότερο επιτόκιο, απ’ ό,τι θα είχαν σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Δεδομένου και του πληθωρισμού στη χώρα, κάτι τέτοιο οδηγεί στην απομείωση των περιουσιών των ανθρώπων.

Μεταξύ των κατηγόρων του Court of Protection βρίσκεται και ο Neil Barker. Ο 36χρονος άντρας ζει μαζί με τη φίλη του Valeria Carli σε ένα προάστιο του Λονδίνου. Πριν από 10 χρόνια είχε ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσυκλέτα από το οποίο παρουσίασε εγκεφαλικές βλάβες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει θεραπευτεί και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, κάτι που όμως το δικαστήριο που διαχειρίζεται την περιουσία του αρνείται.

«Είναι ιδιαίτερα αγχωτικό να σου λέει το κράτος ότι δεν είμαι ικανός να λάβω αποφάσεις για τα δικά μου χρήματα, ειδικά όταν αυτό είναι ψευδές και έχω ανακτήσει την υγεία μου», περιγράφει. «Μετά το ατύχημα έλαβα αποζημίωση 1,8 εκατ. λιρών από την ασφαλιστική εταιρεία. Πολλά από αυτά ξοδεύονται με τον καιρό από το Court of Protection και αδυνατώ να το σταματήσω».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.