Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας τα ω-3 λιπαρά οξέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουν πολλαπλές δράσεις κατά της πάθησης.

Η επιδημία της παχυσαρκίας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, με 1,5 δισεκατομμύρια υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες ανά τον κόσμο. Η παχυσαρκία οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για αριθμό μεταβολικών διαταραχών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας προτείνουν αλλαγή του τρόπου ζωής, όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα. Η παχυσαρκία είναι μία πολύπλοκη κατάσταση, κατά την οποία η λειτουργία πολλών οργάνων και μεταβολικών μονοπατιών διαταράσσεται, όπως αυτή του λιπώδους ιστού, του παγκρέατος, της γαστρεντερικής οδού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η έρευνα του ρόλου του κεντρικού νευρικού συστήματος στην παχυσαρκία γίνεται συχνότερη, καθώς οι μέθοδοι αντιμετώπισής της παχυσαρκίας φαίνονται να αποτυγχάνουν και τα ποσοστά της να αυξάνονται. Ο ρόλος του υποθαλάμου στη ρύθμιση της όρεξης και της πρόσληψης τροφής είναι πλέον αναγνωρισμένος και ο ρόλος του ΚΝΣ εξετάζονται ενδελεχώς.

Ερευνητικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν το ρόλο των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην αντιμετώπισή της παχυσαρκίας, μέσω της καθυστέρηση των μεταβολικών προβλημάτων που τη συνοδεύουν, αλλά και την πρόληψή της.

Μείωση της φλεγμονής

Φαίνεται πως η λήψη ω-3 λιπαρών μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων επιδρά μειώνοντας τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι συνδεδεμένη με αριθμό μεταβολικών διαταραχών, όπως η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση των λιπαρών οξέων EPA και DHA έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, καθώς φαίνεται πως αυξάνουν την έκκριση της ορμόνης «αντιπονεκτίνης», ορμόνης με σημαντική δράση αντί της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιακή χώρα αλλά και της ανάπτυξης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδους διαβήτη.

Βελτίωση του κορεσμού

Ισπανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως τα ω-3 λιπαρά οξέα μετέβαλαν τις διατροφικές συνήθειες παχύσαρκων ατόμων.

Στη δημοσίευσή τους στο Apetite υποστηρίζουν πως τα ω-3 βελτίωσαν τον κορεσμό και μείωσαν το αίσθημα πείνας των εξεταζομένων, οι οποίοι δήλωσαν αίσθημα πληρότητας έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος. Πρότειναν πως τα ω-3 μπορούν να είναι χρήσιμα βοηθώντας στην τήρηση του προγράμματος απώλειας βάρους.

Πρόληψη της παχυσαρκίας

Δεδομένα αναδεικνύουν και την επίδρασή τους στην πρόληψη της παχυσαρκίας και μάλιστα της «κεντρικού τύπου» παχυσαρκίας, που χαρακτηρίζεται από έντονη συσσώρευση λίπους ενδοκοιλιακά.

Η μείωση της όρεξης, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους σκελετικούς μύες και οι αλλαγές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων είναι κάποιες από τις επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων που διευκολύνουν την απώλεια βάρους.

Επίσης, η προώθηση της οξείδωσης των λιπαρών οξέων, ενισχύει το μεταβολισμό, αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση και μειώνει την λιποαποθήκευση.

Επομένως, συνοψίζουμε στο ότι τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, δρουν τόσο κατά της παχυσαρκίας όσο και κατά των συνοδών της νοσημάτων. Είτε μέσω της τροφής (ψάρια, ξηρούς καρπούς και έλαια), είτε μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων, αξίζουν να μπουν στην καθημερινότητά ατόμων υπέρβαρων, αλλά και φυσιολογικού βάρους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.