Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Αρχιεπισκοπής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παροχή βοήθειας σε οικογένειες που υποσιτίζονται.

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης των μαθητών και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής και σίτισης.

Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» «θα επιτελεί κοινωνικό έργο μέσω ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος, με την ονομασία «Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές», το οποίο θα προσφέρει στήριξη στις οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία, η αξιοπρέπειά τους και η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα και η επίλυση του προβλήματος στην πηγή του, καθώς ένας υποσιτιζόμενος μαθητής φανερώνει την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας που υποσιτίζεται.Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το υπουργείο Παιδείας, θα επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα εντάσσονται στις ακολουθούμενες δράσεις.

Τα οικονομικά κριτήρια προσδιορίζονται ως εξής:

• Για οικογένεια με τρία άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων ή κηδεμόνων: εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ

• Για οικογένεια με τέσσερα άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ

• Για οικογένεια με πέντε άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ

• Για οικογένεια με έξι άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 12.500 ευρώ

• Για οικογένεια με επτά άτομα συμπεριλαμβανομένων των γονέων: εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ

• Σε περίπτωση πολυμελούς οικογένειας πέραν των επτά ατόμων το ποσό των 14.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για κάθε ακόμη άτομο στην οικογένεια».Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει πολύς λόγος για τα παιδιά των σχολείων μας, τα οποία φεύγουν νηστικά πολλές φορές από το σπίτι τους, διότι η οικογένεια έχει οικονομικές ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά αυτά να υποφέρουν και να μην αποδίδουν στο σχολείο.Όλοι μας αισθανόμαστε ότι αυτή η στέρηση των παιδιών πρέπει να καλυφθεί από δικές μας φροντίδες. Έχουμε συζητήσει πολλές ώρες γύρω από αυτό το θέμα με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και με την φροντίδα της «Αποστολής», της φιλανθρωπικής αυτής προσπάθειας της Αρχιεπισκοπής, καταλήξαμε στην απόφαση να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες.

Όμως το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ λεπτό, διότι δεν πρέπει να βλάψουμε την αξιοπρέπεια και την ψυχική ισορροπία των παιδιών. Για αυτό προχωρήσαμε με τον υπουργό σε επιπλέον ενέργεια και κίνηση και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες αυτών των παιδιών που έχουνε τις δυσκολίες. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε αυτή τη σύμβαση, ώστε στις οικογένειες αυτές να δίνονται 2.000 περίπου δέματα, τα οποία όμως θα διανέμονται μέσω των σχολείων. Ο τρόπος επιλογής είναι μια επιμελής φροντίδα και προσπαθούμε να γίνουν όσο το δυνατόν τα λιγότερα λάθη. Θα θέλαμε και εσείς να βοηθήσετε -από την δική σας τη σκοπιά-, την προσπάθεια του Υπουργείου, του υπουργού και τη δική μας, ώστε αυτή η ενέργεια, της αγάπης, μέσω της φιλανθρωπικής προσπάθειας της «Αποστολής».

Από την πλευρά του ο κ. Αρβανιτόπουλος εξήρε την αγάπη και τη στοργή, που όπως είπε, περιβάλλει ο αρχιεπίσκοπος το ποίμνιο του και ιδιαίτερα αυτούς που δοκιμάζονται από την κρίση. «Θα ήθελα» πρόσθεσε ο υπουργός «να εξάρω το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή την εποχή γιατί βοηθάει να διατηρηθεί, να μείνει αρραγής ο κοινωνικός ιστός της πατρίδας μας. Θέλω να ευχαριστήσω, προσωπικά τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο αλλά και την Εκκλησία.

Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα τις οικογένειες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.Κάνουμε και άλλες ενέργειες -τα έχουμε συζητήσει κατά καιρούς- γενικότερα για τους μαθητές μας, προγράμματα τα οποία έχουν ως στόχο να τους βοηθήσουν, χωρίς να γίνονται κοινωνικές διακρίσεις, χωρίς να δίνονται προσωπικά δεδομένα, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην οικογένεια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, στον βαθμό που μπορεί η Πολιτεία, να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κρίση. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά μέσα από την καρδιά μου τον Αρχιεπίσκοπο για όλα όσα έχει κάνει για την Πατρίδα μας και για την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες ώρες».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.