Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«Παντρεύοντας» την ορειβασία με τον εθελοντισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πολυσχιδής προσφορά του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Πριν από περίπου εννέα χρόνια, το 2004, μια ομάδα «ανήσυχων» πολιτών, που αγαπούσαν τη φύση και το βουνό, ίδρυσαν τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), με σκοπό την προαγωγή της φυσιολατρίας, του ορεινού αθλητισμού, του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομίας, τη διάδοση της αειφόρου ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έκτοτε, ο ΕΟΣΚ έχει αναπτύξει πλούσια και πολυεπίπεδη δράση, βασισμένη σε τρεις άξονες και πολλές και σημαντικές προσπάθειες, σε εθελοντική βάση, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρός του Παντελής Μανώλης.

Ο ένας από τους άξονες είναι οι δραστηριότητες στο βουνό - πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ορειβατικό ποδήλατο, ορειβατικό σκι, rafting, kayak και καταβάσεις φαραγγιών (canyoning).

Ο δεύτερος άξονας είναι η εκπαίδευση των μελών και των φίλων του Συλλόγου. Για αυτόν τον σκοπό διοργανώνει σεμινάρια (πρώτων βοηθειών, προσανατολισμού, χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS), ενώ έχει οργανώσει και σχολές ορειβασίας, αναρρίχησης και διάσχισης φαραγγιών, με μεγάλη επιτυχία.

Ο τρίτος άξονας είναι ο εθελοντισμός ο οποίος αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος είναι η πολιτική προστασία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη.

Από το 2007 (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα) έχει συσταθεί εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας και Άμεσης Επέμβασης Εκτάκτων Αναγκών, με δράσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, διασώσεις).

Ήδη, από το 2008, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εντάξει τον ΕΟΣΚ ως αναγνωρισμένο Σωματείο Εθελοντικής Οργάνωσης και είναι ενεργό μέλος του δικτυού εθελοντικών οργανώσεων νομού Καρδίτσας και συνεργάζεται με τους κρατικούς φορείς όταν παραστεί ανάγκη. 




Την ομάδα αποτελούν 20 άτομα, τα οποία είναι εκπαιδευμένα σε παρόμοιες δράσεις. Όλα τα μέλη της ομάδας, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού και δέκα μέλη της ομάδας έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.

Επίσης, διοργανώνονται δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη (γιορτές περιβάλλοντος, ημερίδες κ.λπ.). Τα προηγούμενα καλοκαίρια, με τη δράση των μελών του ΕΟΣΚ, κατάφεραν να λειτουργήσουν μερικά ανενεργά εδώ και πολλά χρόνια πυροφυλάκια, αλλά έγιναν και περιπολίες στα δάση της περιοχής, για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Γίνονται ακόμη επισκέψεις στα σχολεία του νομού μας για ενημέρωση στα παιδιά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το δεύτερο σκέλος του εθελοντισμού που είναι πολύ σημαντικό για τα μέλη, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μανώλης. «Είναι τα μονοπάτια, γιατί πιστεύουν (τα μέλη) ότι τα παλιά μονοπάτια είναι η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου» τονίζει και συμπληρώνει: «Ο ΕΟΣΚ, με τη βοήθεια κυρίως των μελών του, εκτελεί ένα διαρκές πρόγραμμα συντήρησης, σηματοδότησης και καταγραφής με ακριβή τοπογραφική αποτύπωση σε ψηφιακή μορφή (με το σύστημα GPS) πολλών από τα παλιά, ξεχασμένα, πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια καθιστώντας τα ασφαλή για χρήση από όλους και όχι μόνο από ορειβάτες - πεζοπόρους. Ήδη, τα μέλη του έχουν σηματοδοτήσει πάνω από 30 χιλιόμετρα μονοπατιών.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία μονοπάτια που έχουν ολοκληρωθεί: Βρύση Ιτάμου - Αμάραντος, Μικρή Λίμνη - Μοσχάτο - Τσαρδάκι - Μοσχάτο από άλλη διαδρομή, Μπελκομύτης - Ζυγογιαννέικα - καταφύγιο Ελατάκος - Πόρτες Αγράφων - κορυφή Μπορλέρο - Έλατος). Πολλά ακόμη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Επίσης, έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα ανάπλασης μονοπατιών για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, το οποίο υποβλήθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του ΕΟΣΚ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με όλα τα μονοπάτια των Αγράφων, με έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής και σήμανσης». Βέβαια, αυτό είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, αφού, όπως εξηγεί ο κ. Μανώλης, είναι φυσικό ότι δεν θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή του αλλά θα είναι περισσότερο μια παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά.

Ακόμα μία εθελοντική δραστηριότητα του ΕΟΣΚ είναι η διαχείριση και συντήρηση του ορειβατικού καταφύγιου στη θέση Ελατάκος. Σε υψόμετρο 1.450 μέτρα, στο εκπαιδευτικό δάσος Μπελκομύτη, σε εκπληκτική τοποθεσία και με μια υπέροχη θέα προς τη Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται το καταφύγιο ανάγκης. Είναι ένα μονόχωρο ξύλινο κτίριο 17 τ.μ. με έξι κρεβάτια, που κατασκευάστηκε το 1996 από την ΑΝ.ΚΑ. με το πρόγραμμα «LIFE».

Είναι πέρασμα πολλών μονοπατιών προς τις κορφές των Αγράφων (Σβόνη 2000μ, Πετσαλούδα 1792μ, Σουφλιστάρα 1812μ, Μπορλέρο 2032μ και Φλυντζάνι 2016μ του συμπλέγματος της Κοιμωμένης των Αγράφων) αλλά και του βασικού μονοπατιού που συνδέει τη Λίμνη Πλαστήρα με το χωριό Άγραφα (μήκους 35 χλμ.), το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες ορειβάτες, πεζοπόροι, εκδρομείς, οικοτουρίστες, σπουδαστές του ΤΕΙ Δασοπονίας, μοτοσικλετιστές και πολλοί κυνηγοί, όπως φαίνεται από το βιβλίο επισκεπτών αλλά και από καταχωρήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες. Στο υπάρχον καταφύγιο, από τότε που κατασκευάστηκε δεν είχε γίνει καμία συντήρηση, εκτός από τις εθελοντικές προσπάθειες των μελών του Συλλόγου, σε ετήσια βάση.

Το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές βλάβες τόσο στη στατικότητά του όσο και στη λειτουργικότητα και την ασφάλειά του. Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και πολύ εθελοντική εργασία, τα μέλη κατάφεραν να το αναστήσουν και να γίνει ένα πραγματικό καταφύγιο ανάγκης - ίσως το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο στην Ελλάδα - με πολύ εγκωμιαστικές κριτικές από τους επισκέπτες του.

Επίσης, ο ΕΟΣΚ ανέπτυξε και καλλιεργεί τη συνεργασία με άλλους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους και στο πλαίσιο αυτό πολλοί ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι αλλά και ομάδες ορειβατών και πεζοπόρων έχουν επισκεφτεί την περιοχή και έχουν περπατήσει στα μονοπάτια, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και του νομού.

Μια άλλη δράση του συλλόγου είναι η διαρκής συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της (Δήμοι, σύλλογοι κ.λπ). Τα μέλη του Συλλόγου έχουν συνεργαστεί για διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις με τους περισσότερους συλλόγους της Καρδίτσας(Ποδηλατικός Όμιλος, Σπηλαιολογικός Όμιλος, Λέσχη Φωτογραφίας, Κινηματογραφική Λέσχη, Ομάδα Διάσωσης, Οικόσφαιρα, Αθλητικός Όμιλος Σμοκόβου, Σύλλογος Δρομέων αλλά και με τοuς Δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων, Μουζακίου και Πλαστήρα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, την ΑΝΚΑ, το ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου, το ΤΕΙ Δασοπονίας με τους φοιτητές Κτηνιατρικής, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και πολλά Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.