Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ρωσία: Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τέλος στο κάπνισμα σε εστιατόρια, τρένα μεγάλων αποστάσεων και φουαγιέ πολυκατοικιών βάζει νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε η ρωσική Δούμα.

Το σχέδιο νόμου καταψήφισε μόλις ένας βουλευτής. Πρόκειται για συνέχεια και επέκταση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας την οποία είχε εγκρίνει η ρωσική Κάτω Βουλή το 200, ενώ απομένει η έγκριση του σχεδίου και από την Άνω Βουλή και στη συνέχεια η υπογραφή του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στον κόσμο, με πάνω από τέσσερις στους δέκα Ρώσους να θεωρούνται ενεργοί καπνιστές. Εάν, όπως όλα δείχνουν, το νέο νομοθετικό πλαίσιο εγκριθεί, οι νέες απαγορεύσεις θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιουνίου.

Το κάπνισμα αναμένεται να απαγορευθεί μέχρι και 15 μέτρα από την είσοδο σταθμών του τρένου, αεροδρομίων, σταθμών του μετρό και λιμανιών. Επίσης, στους χώρους δουλειάς, στις εισόδους των πολυκατοικιών, στις παιδικές χαρές και στις παραλίες.

Ένα χρόνο αργότερα, το κάπνισμα θα απαγορευθεί στα τρένα και στα πλοία, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα μπαρ, στις καφετέριες και στις αγορές. Θα οριστεί επίσης κατώτατη τιμή λιανικής πώλησης στον καπνό, ενώ θα απαγορευθεί και η σχετική διαφήμιση.

Η νέα νομοθεσία αποτελεί συμμόρφωση με προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το κάπνισμα στη Ρωσία, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε έκθεση το 2011.

Το 2010, το πλέον φθηνό πακέτο τσιγάρων στη Ρωσία κόστιζε 0,27 ευρώ, ενώ εκείνο μιας ακριβής δυτικής μάρκας κατά μέσο όρο 1,2 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.