Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ξεκλείδωσαν τον νεανικό καρκίνο του προστάτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη γενετική προέλευση του καρκίνου του προστάτη σε νεαρούς άνδρες (κάτω των 50 ετών) αποκάλυψαν γερμανοί επιστήμονες ο οποίοι για πρώτη φορά έδειξαν ότι υπάρχει και δεύτερος μηχανισμός πρόκλησης της νόσου. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εξετάσεων, προγνωστικών εργαλείων και στην παρασκευή φαρμάκων για πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ότι υπήρχε διαφορετικός μηχανισμός για τον καρκίνο του προστάτη που εμφανίζεται σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Το μόνο που ήξεραν είναι ότι αυτή η ομάδα αποτελεί μόνο το 2% των συνολικών περιστατικών καρκίνου του προστάτη.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο δρ Γιαν Κόρμπελ και οι συνεργάτες του στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας έκαναν πλήρη αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα (DNA) 11 όγκων που είχαν ληφθεί από νεαρά άτομα και συνέκριναν τα αποτελέσματα με την ανάλυση που είχαν κάνει σε επτά όγκους από ηλικιωμένους.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι υποδοχείς που δεσμεύουν την τεστοστερόνη (υποδοχείς ανδρογόνων) είναι ιδιαίτερα δραστικοί σε όγκους νέων ατόμων και έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αναδιάταξη κάποιων γονιδίων τα οποία όχι απλώς μετατρέπονται σε καρκινικά, αλλά διευκολύνουν και την εκδήλωση κακοηθειών. Η γονιδιακή ανάλυση των όγκων των ηλικιωμένων αρχικά εμφάνισαν ανωμαλίες, οι οποίες όμως δεν είχαν προκληθεί από τους υποδοχείς ανδρογόνων.

«Οι νέοι έχουν από τη φύση τους υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους ηλικιωμένους, ένα δεδομένο που αυξάνει τα ερωτήματα για το πότε τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης στους νέους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του προστάτη», σημειώνει ο δρ Κόρμπελ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Cell».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.