Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΗΠΑ: Τάσεις αυτοκτονίας έχουν οι έφηβοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν ένας στους 25 Αμερικανούς εφήβους έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και ένας στους οκτώ έχει σκεφτεί να το πράξει, σύμφωνα με εθνική έρευνα που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με χιλιάδες εφήβους.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα των οποίων εμφανίστηκαν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, δήλωσαν ότι τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφηκαν σε ενήλικες και τόνισαν ότι τα εφηβικά χρόνια είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου.

"Αυτό που λένε οι ενήλικες είναι ότι η περίοδος που έχει κάποιος τις περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει να σκέφτεται την αυτοκτονία είναι η εφηβεία", λέει ο Μάθιου Νοκ, ψυχολόγος που συμμετείχε στην έρευνα στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις περίπου 6.500 εφήβων στις ΗΠΑ και στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς τους. Οι ερευνητές, εκτός από τις ερωτήσεις προς τους εφήβους για το αν σκέφτηκαν, σχεδίασαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, προέβησαν σε αξιολόγηση για το ποιοί από τους ερωτηθέντες πληρούν τις προϋποθέσεις για εμφάνιση ψυχικής διαταραχής.

Σχεδόν λίγο παραπάνω από το 12% έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, 4% το έχει σχεδιάσει και 4% έχει αποπειραθεί.

Ο Νοκ και οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι σχεδόν όλοι οι έφηβοι που σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν ή αποπειράθηκαν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή--περιλαμβανομένων της κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής (ή σύνδρομο υπερκινητικότητας), κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς λάμβαναν ήδη θεραπεία όταν ανέφεραν τάσεις αυτοκτονίας, κάτι που ο Νοκ χαρακτήρισε τόσο ενθαρρυντικό όσο και ανησυχητικό.

"Γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά που κινδυνεύουν και σκέπτονται να αυτοκτονήσουν λαμβάνουν θεραπεία. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πώς να τα αποτρέψουμε--δεν έχουμε καμία θεραπεία για τις τάσεις αυτοκτονίας που να βασίζεται σε αποδείξεις", δήλωσε στο Ρόιτερς.

Τα επιστημονικά πορίσματα αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τον Νοκ, επειδή οι περισσότεροι έφηβοι που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν δεν προχωρούν ποτέ στην υλοποίηση του σχεδίου τους, οι γιατροί χρειάζεται να γίνουν καλύτεροι στη διάγνωση του ποιοι κινδυνεύουν.

Μόλις εντοπιστεί αυτή η κατηγορία, οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να βρουν την καλύτερη θεραπεία γι αυτούς καθότι είναι σαφές ότι πολλές από τις τρέχουσες μεθόδους δεν αποτρέπουν τις τάσεις αυτοκτονίας, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, η αυτοκτονία είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 10 έως 24 ετών και κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 4.600 νέοι άνθρωποι.

Παρότι τα κορίτσια αυτοκτονούν συχνότερα--κάτι που επιβεβαιώνεται από την έρευνα του Νοκ--στα αγόρια τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα καθώς συνήθως επιλέγουν πιο βίαιους τρόπους να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, όπως τα όπλα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.