Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Δηλητηριάσεις από τα τζάκια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τώρα που η οικονομική κρίση έχει κάνει δύσκολη τη ζωή σε όλους τους Έλληνες και πολλοί έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, τα κακοσυντηρημένα τζάκια και η λανθασμένη χρήση τους φαίνεται ότι απειλούν ανθρώπινες ζωές και στέλνουν στο νοσοκομείο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τα τζάκια και η λανθασμένη χρήση τους φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο Ηράκλειο αφού δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι – κυρίως – άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο με αναπνευστικό πρόβλημα.

Οι ηλικιωμένοι δε γνωρίζουν ότι το τζάκι που καίει μέρα και νύχτα μέσα στο σπίτι τους, ενώ πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά, τραβά το οξυγόνο στο χώρο και απειλεί τη ζωή τους. Έτσι κάθε βράδυ στην πόλη του Ηρακλείου το ΕΚΑΒ δέχεται τουλάχιστον δύο κλήσεις ανθρώπων για αναπνευστικό πρόβλημα. Όταν πηγαίνουν οι διασώστες στο σημείο όμως για να παραλάβουν τον ασθενή, διαπιστώνουν ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για γέροντα που έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα και έχει αποκοιμηθεί μπροστά στο τζάκι.

Τώρα πια τα κουφώματα στα σπίτια, τα αλουμίνια ασφαλίζουν το χώρο και δεν αφήνουν χαραμάδες για τον αέρα. Όταν καίει το τζάκι, με κλειστά πορτοπαράθυρα όμως, ρουφά το οξυγόνο του χώρου. Αν είναι νύχτα και κοιμάται κάποιος μπροστά στο τζάκι, αν είναι και μεγάλος στην ηλικία, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσει αναπνευστικό πρόβλημα. Είναι ακριβώς αυτό που πάθαιναν πριν 20 χρόνια οι ηλικιωμένοι με τα μαγκάλια. Το συναντήσαμε όταν πρωτομπήκαμε στη δουλειά πριν 20 -25 χρόνια και τώρα πάλι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συχνό, μας υπογράμμισαν παλιοί διασώστες του ΕΚΑΒ που κάθε νύχτα έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά που γυρίζουν το ρολόι 30 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι άνθρωποι που καταλήγουν κάθε νύχτα στα νοσοκομεία της πόλης με αναπνευστικό από τα τζάκια δεν είναι λίγοι. Αυτό, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα ξύλα που καίγονται, ούτε με τις αιθαλομίχλες που το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούν τον εφιάλτη κάποιων. Το πρόβλημα λύνεται με έναν απλό και μόνο τρόπο, σύμφωνα και με τους διασώστες του ΕΚΑΒ: να αφήσουν οι χρήστες του τζακιού ένα παράθυρο στην ανάκληση έτσι ώστε να μπαίνει στο χώρο φρέσκος αέρας. Εξάλλου και οι κατασκευαστές των παραδοσιακών τζακιών ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να αφήνουν πάντα ένα παράθυρο λίγο ανοικτό για να μπαίνει οξυγόνο στο χώρο. (Αυτό δεν ισχύει για τα ενεργειακά τζάκια).

Ουσιαστικά πρόκειται για δηλητηρίαση και όταν αρχίζουν να νοιώθουν δυσφορία καλούν το ΕΚΑΒ που τους μεταφέρει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, μας επεσήμαναν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα συμπτώματα αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.