Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Δράσεις φροντίδας για τους άστεγους στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Συμμαχία» κοινωνικής προσφοράς του Δήμου με την Μητρόπολη.

Τους καρπούς της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Παπάφειο Ίδρυμα, για την στέγαση των αστέγων κατά την χειμερινή περίοδο και το σύνολο των δράσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα και ο εκπρόσωπος του Παν. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Παπάφειου Ιδρύματος, Άνθιμου, π. Απόστολος.

Η Δημοτική Αρχή «επικεντρώνει την προσοχή της και θέτει ως προτεραιότητά τις δράσεις αλληλεγγύης προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που έχουν πρόβλημα επιβίωσης», σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Παπάφειο Ίδρυμα.

«Το ζήτημα της στέγασης των αστέγων είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί μια από τις βασικές δράσεις της κοινωνικής μας πολιτικής. Ο τρόπος προσέγγισης αυτών των ανθρώπων πρέπει να γίνεται με προσοχή και ευαισθησία και αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η στέγη που δημιουργήσαμε στους χώρους του Παπάφειου Ιδρύματος», τόνισε.

«Ανταποκριθήκαμε με θέρμη στην πρόταση και πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνεργαστούμε και να παρέχουμε τον χώρο του Παπαφείου Ιδρύματος προκειμένου να βρουν φιλόξενο τόπο οι άστεγοι συμπολίτες μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης π. Απόστολος, χαρακτηρίζοντας θεάρεστο το έργο, που όπως είπε, αφορά κατατρεγμένους και ταλαιπωρημένους, από τις δυσκολίες της ζωής ανθρώπους.

Με στόχο να μην παραμένουν τα κτίρια «άδεια κουφάρια» αλλά να γίνονται χώροι αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκμεταλλεύθηκε τον εγκαταλελειμμένο χώρο, (πρώην «Φιλοξενείο»), εντός του Παπαφείου, προκειμένου να στεγάσει κατά τους χειμερινούς μήνες του 2013, τους αστέγους της πόλης, σημείωσε η Αντιδημάρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώς Γούλα και πρόσθεσε:

«Η συνεργασία μας με τον Μητροπολίτη, και τους εκπροσώπους του Παπαφείου υπήρξε υποδειγματική, ενώ με την συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης αποκαταστήσαμε ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου. Είμαστε πλέον σε θέση να το παραδώσουμε ως υπνωτήριο σε 50 άστεγους καταρχήν, με την προσδοκία σε βάθος χρόνου να καλύψουμε και τις ανάγκες περισσοτέρων».

Επεσήμανε δε την αρωγή του Γ΄ Σώματος Στρατού με τη χορήγηση 25 κλινών, τη συνεισφορά της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης με την εξ ολοκλήρου κάλυψη των δαπανών των υλικών και την εθελοντική συνεργασία των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων («ΆΡΣΙΣ», «ΠΡΑΞΙΣ»), προκειμένου να επιληφθούν προβλήματα υγείας αλλά και λειτουργίας του προγράμματος, ώστε οι φιλοξενούμενοι να τύχουν της καλύτερης δυνατής φροντίδας.

Ο χώρος του πρώην Φιλοξενείου του Παπαφείου Ιδρύματος, διαθέτει είσοδο και έξοδο στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη (έναντι του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων) και θα λειτουργεί ως υπνωτήριο από τις 8.30 το βράδυ.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό και στήριξη των αστέγων γίνεται μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ το συντονισμό έχει Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, η Αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, αναφέρθηκε στον γενικό προγραμματισμό και τις δράσεις της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό και με δωρεά 100.000 ευρώ του ιδρύματος «Λάτση», σιτίζονται από 100 άτομα στα ΚΑΠΗ της 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας και αντιστοίχως στα ΚΑΠΗ Τριανδρίας, όπου καλύπτονται 60 μερίδες καθημερινά, από 30 εστιατόρια που συμμετέχουν και λειτουργούν με ωρολόγιο πρόγραμμα

Στην οδό Αμύντα, σιτίζονται με δαπάνες του δήμου 350 άτομα, σε χώρο που παρέχει η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης.

Άλλα 300 άτομα σιτίζονται κάθε Κυριακή στον χώρο της Φοιτητικής Λέσχης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης διανέμεται κολατσιό σε 800 παιδιά σχολείων πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεδιπλώνει κι άλλες κοινωνικές δράσεις, μέσω του προγράμματος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, θα εξασφαλίζει την προσωρινή ημερήσια διαμονή αστέγων, στους οποίους παρέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προσωπικής υγιεινής.

Το υπνωτήριο το οποίο παραχωρήθηκε από το σωματείο «Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών», με δωρεά του ιδρύματος «Νιάρχος» αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών και παιδιών που αποτελούν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι αρχές Μαρτίου.

Στο κτίριο της Παπαρρηγοπούλου στο οποίο μέχρι και τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου, υπάρχει η πρόβλεψη – αμέσως μετά την μετακίνηση των υπηρεσιών - για αμιγώς κτίριο κοινωνικής πολιτικής στο οποίο θα ενταχθούν το κοινωνικό ιατρείο και θα φιλοξενούνται ομάδες εξαρτημένων για επανένταξη.

Τέλος, σε κτίριο επί της οδού Μοναστηρίου, πραγματοποιούνται δωρεάν εμβολιασμοί απόρων και ανασφάλιστων παιδιών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.