Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Έκκληση για περισσότερες δωρεές οργάνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αναλογία είναι 7,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Έκκληση για περισσότερες δωρεές οργάνων απηύθυνε ο πρόεδρος τους Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Αναστάσιος Χατζής, στη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Περιφερειακού ΕΟΜ στη Θεσσαλονίκη. Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί οι δωρεές οργάνων και οι μεταμοσχεύεις, η χώρα μας απέχει από το επιθυμητό, ενώ οι ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν συνηγορούν υπέρ των μεταμοσχεύσεων.

«Και τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε 80 δότες, δηλαδή ο δείκτης είναι 7,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος από τα προηγούμενα δύο χρόνια. Οι μεταμοσχεύσεις ήταν περίπου 200 από πτωματικούς δότες και άλλες 50 από ζώντες δότες. Οι πραγματικές ανάγκες όμως είναι διπλάσιες από αυτές που ικανοποιούμε σήμερα. Στόχος για το 2013 είναι να συνεχίσουμε αυτή τη σταθερή πορεία. Αν δει κανείς τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε μεγάλες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο. Βεβαίως ένας στόχος που θα μας ικανοποιούσε πάρα πολύ θα ήταν αυτός ο δείκτης να γίνει διψήφιος δηλαδή να ξεπεράσουμε τους 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού» τόνισε ο κ Χατζής.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Χατζής επισήμανε ότι η περιοχή είναι πρωτοπόρα στις μεταμοσχεύσεις αλλά και σε αναλογία δοτών που φτάνει τους 12 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο μεταμοσχευτικό κέντρο και έχουμε προοπτική να ξεκινήσουμε και μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων στο νοσοκομείο Παπανικολάου» πρόσθεσε ο κ Χατζής.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο κλίνες ΜΕΘ είναι απαραίτητες όχι μόνο για να σωθούν ζωές αλλά και να αξιοποιηθούν για μεταμοσχεύεις τα όργανα σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου κάποιου ασθενούς.

Τέλος ανάφερε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις και συγκεκριμένα είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια 50 ασθενείς υποβλήθηκαν στο εξωτερικό σε μεταμοσχεύσεις οι οποίες κόστισαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος που ώθησε αυτούς τους ασθενείς να πάνε στο εξωτερικό ήταν ότι οι μεταμοσχεύεις στις οποίες υποβλήθηκαν δεν γίνονταν στην Ελλάδα, όπως π.χ. μεταμόσχευση πνεύμονα ή μεταμόσχευση τμήματος ήπατος από τον γονιό στο παιδί.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΜ Δημήτρης Γάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν επέτρεψε στα αρμόδια υπουργεία να αποδώσουν αυτά που πρέπει για τις μεταμοσχεύσεις.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο των μεταμοσχεύσεων και χρειαζόμαστε βοήθεια από την Πολιτεία η οποία δεν μας στηρίζει όσο θα έπρεπε. Σήμερα ο προϋπολογισμός του ΕΟΜ είναι 450.000 ευρώ ενώ μία μεταμόσχευση ήπατος στο εξωτερικό κοστίζει από 250.000 έως 450.000 ευρώ. Επίσης το κόστος της αιμοκάθαρσης ενός νεφροπαθή ανέρχεται στις 41.500 ευρώ ετησίως και η πιθανότητα να ζει μετά μια πενταετία ο νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση είναι 46% ενώ αν υποβληθεί σε μεταμόσχευση η πιθανότητα είναι 90%» πρόσθεσε ο κ Γάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.