Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ταξίδι μαθητών στην πόλη του μέλλοντος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο της WWF Ελλάς.

Το ρολόι μετράει αντίστροφα… Τα ορυκτά καύσιμα τελειώνουν και οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να ζήσουν σε έναν κόσμο με λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Μια κεντρική υπηρεσία ορίζει το πλαφόν του ρεύματος που μπορεί να καταναλώσει ένα νοικοκυριό και επιβάλλει αυστηρή πειθαρχία. Όλοι αναγκάζονται να ξεφορτωθούν μερικές …ηλεκτρικές συσκευές. Μπορούν όμως να ζήσουν με λιγότερες; Η επιλογή τους αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας και η μελέτη της κατανάλωσης της κάθε μίας προβάλλει επιτακτική.

Το σενάριο του πολύ επιτυχημένου εκπαιδευτικού εργαστηρίου «Ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος» του WWF Ελλάς, επαναλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά στα σχολεία!

Στόχος του εργαστηρίου, το οποίο διαρκεί 90΄ και απευθύνεται σε μαθητές και παιδιά όλων των ηλικιών, είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν, να μάθουν, να προβληματιστούν και να βρούνε λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον. Το σενάριο του παιχνιδιού μεταφέρει τα παιδιά σε μια πόλη του μέλλοντος, όπου οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες καταναλωτικές συνήθειες στα σπίτια τους, με την ουσιώδη όμως διαφορά ότι τα ορυκτά καύσιμα του πλανήτη τελειώνουν. Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι κάτοικοι της πόλης; Το ρολόι των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων μετράει αντίστροφα. Οι ανάγκες των πολιτών όμως μεγαλώνουν. Η ζωή τους εξαρτάται από μια πρίζα…

Οι μαθητές πρέπει να σκεφτούν τι τους είναι αληθινά απαραίτητο από όλα αυτά που διαθέτουμε στα σπίτια μας. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τελικά τις επιθυμίες από τις ανάγκες μας; Γιατί όσο κι αν η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις, αν δεν μειώσουμε, ως ανθρωπότητα, τις καταναλωτικές μας ανάγκες, ο πλανήτης δεν τα βγάζει πέρα. Το οικολογικό μας αποτύπωμα είναι πολύ υψηλό. Δυόμιση πλανήτες χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Η εντυπωσιακή αυτή πληροφορία δίνει φτερά στους μαθητές που καλούνται να σκεφτούν κριτικά, να συνδυάσουν πληροφορίες, να αξιολογήσουν εναλλακτικά σενάρια και τελικά να «ζωγραφίσουν» με τη φαντασία τους τη ζωή στη βιώσιμη πόλη του μέλλοντος.

Κι όμως δεν μένουμε στα σενάρια. Επιστρέφουμε στο εδώ και τώρα. Οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν ιδέες ρεαλιστικές αλλά και πρωτότυπες για εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο τους. Οι καλύτερες συνολικά ιδέες θα βραβευτούν με προϊόντα της συλλογής WWF, ενώ το σχολείο που θα αναλάβει την πιο γενναία πρωτοβουλία εφαρμογής τους, θα βραβευτεί με ένα ψυγείο Ecocool της Frigoglass για το κυλικείο του.


Πηγή: http://www.wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.