Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει το σκληρό πακέτο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Βαρύς ο λογαριασμός των νέων μέτρων.

Στην τελική ευθεία, προκειμένου να υιοθετηθεί από την τρόικα και τη Βουλή και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, μπαίνει το νέο πακέτο μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα και θα έχουν το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ διατυπώνουν ενστάσεις στο σκέλος των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για περικοπές στην Υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Άμυνα, ενώ ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις και για τις φορολογικές παρεμβάσεις.

Για την περικοπή των δαπανών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του, το πακέτο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

Τι προβλέπει το πακέτο:

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

- Μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, χωρίς όμως να κοπούν τα δώρα. Έτσι, ουσιαστικά περιορίζονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους περίπου στο μισό (420 ευρώ έναντι 720 ευρώ που είναι η 13η και 14η σύνταξη).

- Για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους, η 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη αποτελούν παρελθόν.

- Κόβονται τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.

- Επιβάλλονται μειώσεις σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές. Η μείωση είναι 2% για τις συντάξεις 1.000-1.500 ευρώ, 5% για 1.500-2.000 ευρώ και 10% για πάνω από 2.000 ευρώ στο σύνολο της σύνταξης. Τα κλιμάκια αυτά ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το χειρότερο.

- Επιβάλλονται μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.

- Το ΕΚΑΣ προβλέπεται να κοπεί για όσους είναι κάτω από 64 (και όχι 65) έτη.

- Αντίθετα, διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, από τα οποία προβλεπόταν εξοικονόμηση 272 εκατ. ευρώ.

- Ανοιχτό είναι το θέμα της διαθεσιμότητας - απολύσεων. Το πακέτο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει να μπουν σε τέτοιο καθεστώς 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα δύο χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.