Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Μέσα στο 2013 τα νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.

Νέα φάρμακα που θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2013 ενώ τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα απορροφά τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για τη νόσο πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Μάρτιο.

«Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου είναι ενθαρρυντικά. Θα έχουν πόσιμη ή ενέσιμη μορφή και θα πρέπει ο ασθενής να τα παίρνει καθημερινά», ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη στο ΑΜΠΕ, μετά τον Περίπατο Μνήμης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ που ξεκίνησε το απόγευμα από την Πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξε στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος.

Η κ. Τσολάκη ανέφερε επίσης ότι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά τέσσερα φάρμακα για την άνοια τα οποία καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο τα φάρμακα για τις περιπτώσεις της ήπιας νοητικής διαταραχής δεν καλύπτονται από τα ταμεία. «Το κόστος των φαρμάκων για τις περιπτώσεις ήπιας νοητικής διαταραχής κοστίζουν γύρω στα 50-60 ευρώ το μήνα και ένας άνθρωπος που παίρνει σύνταξη 300-400 ευρώ είναι δύσκολο να τα αγοράσει κι έτσι δεν τα παίρνει» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είπε: «Το έργο μας υποχρηματοδοτείται και οι άνθρωποι που φροντίζουμε κινδυνεύουν να βρεθούν μόνοι χωρίς τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες για την άνοια. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους ανθρώπους με άνοια θεωρούνται ανεπαρκείς. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 πάσχοντες και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο 5.000 από αυτούς. Οι ασθενείς και ο περιθάλποντες χρειάζονται κάποια επιδόματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ούτε λόγος να γίνει για χορήγηση επιδομάτων. Δεν υπάρχουν δομές μακροχρόνιας φροντίδας για τα άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ και έτσι κάποιοι αναγκάζονται να μένουν σε γηροκομεία ή ψυχιατρικές κλινικές όπου δεν παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επίσης δεν υπάρχει χρηματοδότηση της έρευνας για την άνοια ούτε και εθνικό στρατηγικό σχέδιο γι αυτούς τους ασθενείς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.