Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιεινά φρούτα της εποχής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πλούσια σε άρωμα και γεύση.

Πλούσια σε γεύση αλλά και άρωμα τα 5 φρούτα που ακολουθούν αποτελούν ιδανικές διατροφικές επιλογές για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Καρπούζι

(100γρ.= περίπου 180 θερμίδες)

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και σε ποτάσιο, ενώ παρά τη γλυκιά γεύση τους περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα σακχάρου.

Οφέλη

Το καρπούζι ξεδιψά, αναζωογονεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό, και αυτό επειδή αποτελείται κατά 95% από νερό.
Το ποτάσιο επίσης που περιέχει, βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της εφίδρωσης.

Όμως, το μεγαλύτερο προσόν του καρπουζιού είναι ότι καθαρίζει τα νεφρά από τις πέτρες.

Μυστικά υγείας

Αποφεύγετε να μασάτε αλλά και να καταπίνετε τους σπόρους του, γιατί περιέχουν ουσίες με δραστική καθαρτική ενέργεια. Ακόμα, για να μην είναι δύσπεπτο το καρπούζι πρέπει να τρώγεται σαν πρωινό, πριν το γεύμα ή ανάμεσα στο γεύμα και στο δείπνο.

Όταν αγοράζετε καρπούζι, η φλούδα του πρέπει να έχει ένα ελαφρό χνούδι και η πλευρά που ακουμπούσε στο έδαφος πρέπει να έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και όχι πράσινο ή άσπρο. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε η σάρκα να μην έχει καθόλου άσπρα νεύρα.

Πεπόνι

(100 γρ. = 33 θερμίδες, ½ πεπόνι= περίπου 95 θερμίδες).

Τα γλυκά πεπόνια με τις εξωτερικές ραβδώσεις και την αγριωπή δαντελωτή φλούδα ή «το αριστούργημα του Απόλλωνα» όπως τ’ αποκαλούσαν οι αρχαίοι Πέρσες, είναι τόσο «ωφέλιμα όσο και ο ίδιος ο ήλιος».

Όλες οι ποικιλίες, (μοσχοπέπονα, κάνταλουπ, χειμωνιάτικα ή αργίτικα) περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α, Β6, και C, κάλιο, φώσφορο, 94% νερό και μόνο 5% φυσικά σάκχαρα (δηλαδή το μισό απ’ όσο περιέχει ένα αχλάδι ή ένα μήλο).

Οφέλη

Το πεπόνι, επειδή περιέχει πολύ κάλιο, είναι ιδιαίτερα διουρητικό και συνιστάται υπερκατανάλωση σε ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά και στο ουροποιητικό τους σύστημα.

Επίσης, οι σπόροι του πεπονιού τρώγονται και έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες.

Μυστικά υγείας

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, το πεπόνι συνδυάζεται με τρόφιμα που περιέχουν νάτριο. Έτσι εξηγείται γιατί σε πολλούς αρέσει να τρώνε το πεπόνι με τυρί ή προσούτο.

Είναι ένα από τα λίγα φρούτα που μπορείτε να φάτε σαν επιδόρπιο, ενώ τα περισσότερα πρέπει να τρώγονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από το φαγητό.

Μην αγοράζετε πεπόνια που είναι μαλακά, χαρακωμένα ή έχουν ουλές στη φλούδα τους. Όλα τα πεπόνια πρέπει να είναι βαριά στο χέρι ανάλογα με το μέγεθός τους, και το σπουδαιότερο, τα ώριμα πρέπει να έχουν διάχυτο το χαρακτηριστικό άρωμά τους.

Σύκα
(1 μέτριο σύκο= 68 θερμίδες)

Λευκά, μαύρα ή δίχρωμα, τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς και σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο. Η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, τα κάνει επίσης ιδιαίτερα θρεπτικά αλλά και παχυντικά.

Οφέλη

Τα σύκα είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας (κυρίως όταν τρώγονται το πρωί, με άδειο στομάχι), συμμετέχουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (λόγω του καλίου, της βιταμίνης Β6 και των ινωδών ουσιών τους) και επίσης μειώνουν τη χοληστερόλη και επομένως τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Μυστικά υγείας

Πρέπει να τρώγονται ώριμα, αλλιώς το γάλα που περιέχουν τα άγουρα σύκα δημιουργεί ερεθισμούς στο στομάχι αλλά και στο δέρμα. Ωστόσο, μια σταγόνα από το γάλα ενός άγουρου σύκου είναι ικανή να... εξαφανίσει μια μυρμηγκιά.

Σταφύλια
(100 γρ. (20 περίπου ρόγες ) = 70 θερμίδες)

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά αλλά και θρεπτικά φρούτα, γνωστά ακόμα από την εποχή του Ομήρου. Ο χυμός τους είναι ισάξιος σε θρεπτική αξία με το μητρικό γάλα (το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, λευκωματούχες ουσίες και μεταλλικά άλατα), γι’ αυτό και το σταφύλι αποκαλείται «φυτικό γάλα».

Όλα τα είδη των σταφυλιών διαθέτουν πλουσιοπάροχα βιταμίνες Α, Β, C, Ε, φολικό οξύ, σταφυλοσάκχαρα και 80% φυτικό νερό.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι από τα 16 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 πιο βασικά περιέχονται στα σταφύλια ( κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, ελαγικό οξύ, βόριο κ.ά.).

Οφέλη

Το σταφύλι εκτός από νόστιμο και θρεπτικό φρούτο είναι και φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της χρόνιας κολίτιδας, της ατονίας και των αιμορροΐδων.

Πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των σταφυλιών αποδίδονται στην καθαρή γλυκόζη (το σταφυλοσάκχαρο), καθώς απορροφάται και αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντάς του ενέργεια και ευεξία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ιλινόις, (ΗΠΑ), ανακάλυψαν ότι μια ουσία, η ρεσβερατρόλη (που βρίσκεται στη φλούδα και στο χυμό των σταφυλιών), περιορίζει όλα τα στάδια εξέλιξης του καρκίνου δρώντας προληπτικά κατά της νόσου.

Μυστικά υγείας

Η σταφυλοθεραπεία- μια συστηματική δίαιτα μερικών ημερών που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα σταφύλια- έχει στόχο να αποτοξινώσει τον οργανισμό, να διατηρήσει πολύ καλή την υγεία, αλλά και να προλάβει και να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις όπως της καρδιάς, του στομάχου, του εντέρου, των νεφρών, του συκωτιού, την αναιμία, τη χοληστερίνη, κ.ά. Πρόκειται για δίαιτα που συνιστάται σε όλους –ανεξάρτητα από ηλικία- υπό την παρακολούθηση πάντα ειδικού.

Διαλέγετε τα ώριμα σταφύλια, γιατί τα άγουρα είναι δύσπεπτα και έχουν ξινή γεύση.

Δαμάσκηνα
(100γρ.= 60 περίπου θερμίδες)

Μια άλλη υπέροχη καλοκαιρινή επιλογή, καθώς τα δαμάσκηνα είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, Β και κυρίως C. Περιέχουν, επίσης, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο και περιλαμβάνονται στα αντιοξειδωτικά τρόφιμα.

Οφέλη

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν το στομάχι και τα έντερα να λειτουργούν σωστά.

Χρησιμεύουν, επίσης, σε περιπτώσεις αναιμίας, ατονίας και κόπωσης.

Μυστικά υγείας

Τα φρούτα αυτά, χάρη στις υπακτικές τους ιδιότητες, είναι ιδιαίτερα ωφέλημα όταν τρώγονται στο πρωινό. Όμως και ξερά, τα δαμάσκηνα είναι η ιδανική λύση σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.