Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης για λίγους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Με αυστηρά κριτήρια περιορίζονται οι δικαιούχοι.

Στον αέρα βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια με κυρίαρχο τη δημοσιονομική στενότητα.

Στο παρά πέντε της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα εκτινάξει τη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,40 ευρώ το λίτρο το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ανέτοιμο να εφαρμόσει το μέτρο, καθώς «σκοντάφτει» σε πολλά ζητήματα όπως η εξεύρεση του κονδυλίου ύψους 120-150 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση του επιδόματος και το οποίο δεν έχει προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκαν αρχικά οι δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδίου προκαταβολικής καταβολής επιδόματος θέρμανσης, πριν από την εξίσωση των φόρων. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» την ερχόμενη Δευτέρα.

Το βασικό σενάριο λέει ότι το επίδομα θα δοθεί μετά τον Φεβρουάριο, οπότε και θα μετρήσει για τον επόμενο προϋπολογισμό.

Αντί του σεναρίου να δοθεί σε δυο δόσεις μια τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και μια τον Ιανουάριο, του μήνες δηλαδή που ο κόσμος βάζει πετρέλαιο, το νέο σενάριο προβλέπει καταβολή του ουσιαστικά μετά το χειμώνα αφήνοντας στο έλεος της βαρυχειμωνιάς εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίσης το πως θα καταβληθεί είναι ένας ακόμη γρίφος.

Είτε μέσω κουπονιού, είτε μέσω εφορίας λένε τα δύο νέα σενάρια με επικρατέστεροι το δεύτερο. Με βάση το εκκαθαριστικό οι δικαιούχοι θα εκταμιεύουν το ποσό (από 100 ως 400 ευρώ) από τα ταμεία της εφορίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

- για νοικοκυριά με ένα μέλος ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 ή 9.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 2 μέλη μέχρι 13.000 ή 14.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 3 μέλη το όριο είναι 15.000 ή 16.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 4 μέλη 18.000 ή 19.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 5 μέλη 20.000 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.